Türkiyede İlk İftar Açıldı
Türkiye`de akşam ezanının en erken okunduğu illerden biri olan Hakkari`de ilk iftar açıldı; diğer illerde de iftar sofraları kuruldu.
Türkiye`de akşam ezanının en erken okunduğu illerden biri olan Hakkari`de ilk iftar açıldı.
Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen vakitlere göre en erken iftarın açılacağı Hakkari`de heyecanla iftar saatini bekleyen vatandaşlar, şehre özgü Dağava çorbası, kris gibi yemeklerin süslediği sofralarda bir araya geldi.
Hakkarililer, saatler 19.38`i gösterdiğinde okunan ezanla ilk iftarı açmanın mutluluğunu yaşadı.
İftar sofrasında bir araya geldikleri için sevinçli olduklarını belirten Gülşah Tekin, "Bugün kente özgü çok çeşitli yemekler yaptık. Ezanın okunmasını büyük heyecanla bekledik. Bütün aile fertleri birarada ilk iftarı açmanın mutluluğunu yaşadık. Allah bu ayın bereketini hiç eksiltmesin ve ülkemize hayırlı olsun" dedi.
Tekeli Köyü
Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen vakitlere göre Türkiye’de en erken oruç, Şemdinli ilçesine yaklaşık 20 kilometre mesafede Irak sınırındaki Tekeli köyünde açıldı.
Türkiye`nin en batısındaki Edirne`de yaşayan vatandaşlardan bir saat 23 dakika önce iftar açan köylüler, saatler öncesinden hazırlıklara başladı.
Evlerin önüne kurulan ocak ve tandırlarda pişirilen yemeklerle metrelerce uzunluktaki yer sofralarını donatan köylüler, ezanın okunmasıyla birlikte hep birlikte dua ederek, oruçlarını açtı.
Oruç Baba Türbesi`nde iftar
İstanbul`da çok sayıda vatandaş, dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla ilk iftarlarını Fatih`teki Oruç Baba Türbesi`nde yaptı.
Şehremini`deki Oruç Baba Türbesi`nde iftarlarını yapmak isteyen vatandaşlar akşama doğru buraya gelmeye başlarken, kalabalık, iftar vakti yaklaştıkça arttı.
Türbeye çıkan sokaklarda vatandaşlar kuyruk oluşturdu. Çevredeki yollarda da trafik sıkışıklığı yaşandı. Oruç Baba Türbesi`nin bulunduğu Kürkçü Bostan Sokağı çevresindeki marketlerde sirke, fırınlarda da ekmek satışı iftar saatine kadar sürdü.
Vatandaşlar saat 18.30`dan itibaren türbe etrafında toplanmaya başlarken, iftar saatini bekleyen birçok kadın kalem, anahtar, cüzdan ve çantalarını Oruç Baba`nın mezar taşına sürmek için yoğun çaba sarf etti. Vatandaşların birçoğu beraberlerinde getirdikleri Kur`an-ı Kerim ve dua kitaplarını okuyarak akşam ezanını bekledi.
Çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu vatandaşlar, akşam ezanının okunmasıyla oruçlarını, inanışa göre Oruç Baba`nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle açtı. Vatandaşlar daha sonra evlerinden getirdikleri yiyeceklerle iftar yaptı.
Bu arada, türbeye çıkan yollarda bazı vatandaşların su, sirke, ekmek, köfte satışı yaptıkları gözlendi.
Çadırkentte iftar
Şanlıurfa`nın Akçakale ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyeliler ramazan ayının ilk iftarını çadırlarında açtı. Yaklaşık 28 bin Suriyelinin ağırlandığı Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde barınan sığınmacılar, buruk sevinç yaşıyor.
İftar öncesi bazı Suriyeliler, Kur`an-ı Kerim okurken, bazıları da Arap televizyonlarından Kur`an- Kerim dinledi. Çadırlarında iftar hazırlığı yapan Suriyeliler, ezanın okunmasıyla dua ederek, oruçlarını açtı.
Suriyeli Samir Numan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ramazanı daha vatanlarından uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.
Gelecek sene ramazanı ülkelerinde geçirmeyi umut ettiğini söyleyen Numan, savaştan kaçarak geldikleri Türkiye`de her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı için yetkililere teşekkür etti.