• DOLAR 32.263
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2406.831
  • ...
Mustazaflar Cemiyeti`nden Ramazan Mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Yayımladığı açıklamada Ramazanda yapılması gereken hayır işlerine ve bir Müslüman`ın takınması gerektiği tavra değinen Mustazaflar Cemiyeti, Ramazan ayı boyunca Müslümanlar`ın özellikle Kur`an okumaya ehemmiyet vermesi gerektiğini vurguladı.

Üye ve gönüllüleri başta olmak üzere bütün Müslümanlara hitaben yapılan açıklamada; Ramazan ayında, Bireysel olarak, Ailevi olarak, Toplu olarak ve Şubelerimizde uygulanabilecek tavsiyeler olarak kategorize edilen tavsiyelerde, özellikle her Müslüman imkan dahilinde Ramazan ayında kendini dünyevi işlerden alıkoyması ve vaktinin tümünü belirttikleri hedefleri gerçekleştirmeye adamaları yönünde tavsiyelerde bulunuldu. İmkanı olmayan Müslümanların ise en azından gününün belli bir kısmını bu hizmete adamaları gerektiği ifade edildi. (Fikret Özkan  - İLKHA)

Mustazaflar Cemiyeti Genel Merkezinin Ramazan tavsiyelerinin tam metni:


Rahman ve Rahim Olan Allah`ın Adıyla

"Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılındı." (Bakara Suresi 183) 

"Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur."    (Müslim)

Yüce Rabbimizin biz kullarına adeta bir mağfiret ve bereket sofrası olan başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da günahlardan arınma olan bir Ramazan Ayı`na bizi ulaştırdığı için Rabbü`l Alemin`e hamd ediyoruz.

Gerek hayat düsturumuz olan Kitab-ı Mübin`de ve gerekse de ümmeti olma şerefine nail olduğumuz Efendimiz(sav)`in sözlerinde buyurduğu bu bol hayırlı, bereket ve sevaplı ayın tüm islam alemine hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Oruç ayı olan Ramazan-ı Şerif, gerçek anlamıyla bir mekteptir. Bu mektep gerek bireysel bazda gerek sosyal gerekse de toplumsal bazda birçok hikmeti içinde barındırır.Yaygın bilinen manasıyla oruç sadece belli bir vakitte kendini yemek ve içmekten alıkoymakla gerçekleşen bir  ibadet değildir. Oruçlu belli bir vakit için belki kendini yemek ve içmekten alıkoyuyordur. Ama bununla birlikte her yönüyle İslam`ın emrettiği ahlaki düsturları da hayatına hakim kılmakla ancak tam anlamıyla makbul bir oruç tutmuş olur. Bunun içindir ki Resul-i Zişan Efendimiz(sav), şöyle buyurmuştur:

“Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.”  [Buhari, Savm] 

"Beş şey oruç ve abdestte hayır bırakmaz: Yalan, gıybet, söz taşıma, şehvet nazarı ile harama bakmak, yalan yere yemin etmek." (Ramuz El Ehadis)

Diğer yönüyle Ramazan Ayı, fakir ve mağdurlarla dayanışma ayıdır. Bunun için bu ay içerisinde sadaka ve infaklarımızı artırmalı, iftar sofralarımızdan fakir ve yoksulları göz ardı etmemeliyiz.

Ramazan Ayı aynı zamanda Kur`an ayıdır. Bu yüzden Kur`an okumayı bilmeyenler bu ay münasebetiyle Kur`an okumayı öğrenmeye başlamalı, kural ve kaideli bir şekilde okumaya azmetmelidir. Efedimiz(sav), bu ayda Kur`an-ı Mübin`i çokça okurdu. Onun bizler de bu ay münasebetiyle  en bir cüz olmak üzere Kur`an okumalı ve bunu mümkünse camilerde kurulan Kur`an halkalarında mukabele ile okumalıyız.

Ramazan Ayı, teravih ayıdır. Bu ay vesilesiyle aile efradımızla beraber camilere koşmalı ve hep beraber camilerde teravihlerimizi kılmaya çalışmalıyız.

Ramazan Ayı, itikaf ayıdır. Özellikle Sünnet-i Senniye`de belirtildiği üzere camilere girerken itikaf niyetini getirmeliyiz. Bununla birlikte Ramazan Ayı`nın son on gününü camilerde itikafa girerek geçirmeye çalışmalıyız.

Ramazan Ayı, Leyle-i Kadir ayıdır. bin aydan hayırlı olan bu geceyi aramak bizim en temel Ramazan Ayı vazifelerimizden olmalı.

Ramazan Ayı, kardeşlik ayıdır. Küskün ve dargın olan kardeşlerimizle barışmalı ve aramızdaki kin buğz ve düşmanlığı ortadan kaldırmalıyız.

Saymakla bitmeyen özellikleriyle bu ay, aynı zamanda Hz. Muhammed Mustafa`nın ayı`dır. Onun için bu ay boyunca bir siyer kitabı okumalı hem de Sünnet-i Senniye`sini yaşamaya yönelik azim ve kararlılık içerisinde olmalıyız.

Tüm üye ve gönüllülerimize Ramazan ayını en bereketli ve en hayırlı şekilde ihya etmelerini tavsiye ediyoruz. Bu münasebetle Ramazan ayı programımızı, tavsiye ve önerilerimiz şöyledir:

Bireysel olarak yerine getirilebilecek program

Her üye ve gönüllümüz;

-Günlük olarak en az bir cüz Kur`an-ı Kerim (mümkün mertebe camide mukabele şeklinde, mümkün olmuyorsa ailede mukabele şeklinde, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak) okumaya çalışmalı.

-Ramazan ayı boyunca ilmihal-fıkıh ve siyer kitapları okumalı.

-Namazlarını mümkün mertebe camide cemaatle, mümkün olmuyorsa ev ve işyerinde cemaatle kılmalı.

-Teravih namazlarını, kendilerine en yakın camide cemaatle kılmalı.

-Gece namazları alışkanlık haline getirilmeli, Ramazan sonrasında da buna devam edilmesi için gayret göstermeli.

-Bu ay içinde zekat farizası üzerine vacib olan herkes mutlaka bu görevi yerine getirmeli.

-Tüm üye ve gönüllülerimiz yakınlarına, dostlarına, ilgilendiklerine, yakınlarındaki ve tanıdıkları ihtiyar, hasta ve salih insanları ziyaret etmeli. Ziyaret edilen bu şahıslardan camiamızın icra edeceği etkinlik ve programlara mümkün mertebe iştirak etmeleri için davette bulunmalı.

-Maddi güç ve imkânları çerçevesinde iftar yemekleri verebilmeli(Herkes kendi evinde iftar verebileceği gibi birbirlerine yakın olan üye ve gönüllülerimiz masrafları ve uğraşları beraber olacak şekilde daha müsait başka bir yerde de iftar yemeği verebilirler.)

-İftar sonrası düzenli bir program dahilinde (mümkünse) kısa bir sohbet yapılabilir ve sohbet sonrası yatsı ezanının okunması ile beraber camiye gidilebilir.

-Ramazan ayı içinde, özellikle de Ramazan`ın son 10 gününde itikâfa girmeyi tüm üye ve gönüllülerimize tavsiye ediyoruz.

-Her kardeşimiz Rabbimizin "emri bil ma-ruf nehy-i ani`l münker" emri mucibince ve hayırların da Ramazan ayında kat be kat arttığı bilinciyle en yakınlarından başlayarak davet görevini ifa etmeye çalışmalı.

Ailevi olarak yerine getirilebilecek tavsiyeler

-Ramazan ayı boyunca özellikle çocuklara ilmihal dersi verilmesi tavsiyemizdir. Daha önce verilmiş olsa bile tekrar hayırlı olacaktır.

-Mümkünse küçük ebatlı bir siyer kitabı ders şeklinde okunmalı.

-Namazlar cemaatle kılınmaya çalışılmalı.

-Aile fertleri, yaşları da göz önünde bulundurularak gece namazlarına teşvik edilmeli.

-Camide mukabele şeklinde okunmuyorsa- Evde günlük en az bir cüz olmak üzere mukabele şeklinde Kur`an okunmalı.

-Çocuk ve gençler de Kur`an okumaya teşvik edilmeli, tecvit kurallarını bilmeyenler Ramazan`da bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmalı.

-Camiamızın icra edeceği etkinlik ve programlara mümkün mertebe ailece iştirak edilmeli.

-Ramazanın son on gününün tekli gecelerinde Kadir Gecesine rastlama ümidiyle, bu günler ibadet ve zikirle ihya edilmeli.

-Ramazan boyunca -özellikle- vakit namazlarından sonra, seher vaktinde, Cuma günü, Kadir Gecesi ve Kadir Gecesinin arandığı tekli gecelerde camiamıza, İslam uğrunda can veren ve tutuklananların ailelerine, zindandaki Müslümanlara ve dünya Müslümanlarına dua edilmeli.

Toplu olarak yerine getirilebilecek tavsiyeler

-Gerek şehir ve gerekse ilçelerde, bütün üye ve gönüllülerimiz, teravih namazlarını kendilerine en yakın olan camide cemaatle kılmalı.

-Teravih namazlarının kılındığı yerlerde teravih namazından sonra özellikle ilmihal-fıkıh ve siyer sohbetleri olursa bunlara katılmalı ve katkı sunulmalı.

-Ramazan ayı boyunca üye ve gönüllülerimiz dargınlıkları gidermeli, yeni dostluklar kurmalı, zayıflamış akraba bağlarını güçlendirmeli.

-Ramazan ayı sonunda nefsini hesaba çekip, bu konudaki amellerini değerlendirmelidir.

-Ramazan ayı münasebetiyle her Müslüman mutlaka ailesini, akrabalarını, komşularını, aşiretinden, mahallesinden, iş arkadaşlarından vs. gidebildiği herkese gitmeli, halini sormalı, dertleri ile dertlenmeli, sorunlarını çözmeye çalışmalıdır.

-Tüm üye ve gönüllülerimiz bunu kendisine bir hizmet borcu bilmeli bu konuda gevşeklik göstermekten kaçınıp, şevkle yapmalı.

-Her Müslüman kardeşimiz (imkânı varsa) bu ayda kendini dünyevi işlerden azade kılarak vaktinin tümünü bu hedefi gerçekleştirmeye adamalıdır. Eğer imkânı yoksa tümü olmasa da en azından gününün belli bir kısmını bu hizmete adamalıdır.

-Her Müslüman aile, kadın-erkek, yaşlı-çocuk Ramazan ayı başında bu hususta bilgilendirilmeli ve böyle bir hedefi gerçekleştirmek için hep beraber seferber olunması yönünde bir hazırlık yapılmalıdır.

-Ramazan ayının son on gününün tekli geceleri mümkün mertebe camilerde ihya edilmeye çalışılmalıdır.

-Toplu halde Cevşen`ül Kebir ve benzeri dualar okunabilir ve her gecede gerek siyer ve gerekse Kur`an Tefsiri ile ilgili bir sohbet yapılabilir.

-İtikâf sünnetini ihya için hazırlık yapılmalı Müslüman halkımız bu konuda bilinçlendirilmeli; afiş, ilan ve duyurularla bu ibadetin önemi vurgulanmaya çalışılmalıdır. Bu sünnetin ihya edildiği yerlere Müslüman halkımız açıkça davet edilebilir.

-İtikap için bulunan camilerde bir program dahilinde hareket edilmelidir. Müekked sünnet olan itikaf sünnetini tekrar ihya etmek için mevlitten bir kısım okunabilir. Kıraati güzel olan şahıslar Kur`an tilaveti yapabilir, tefsirden ve siyerden sohbetler yapılabilir. İtikafta bulunan şahısların boş durmamaları ve genel sohbetin olmadığı zamanlarda da vakitlerini Kuran-ı Kerim ezberi, namaz ve ibadet ile geçirmeleri telkin edilebilir. İftar ve sahur yemeklerinin toplu bir şekilde itikaftakilere getirilmesi sağlanabilir.

-Yapılabilecek ilgi çekici programlar ile özel günlerde halkımız itikâf kültürüne alıştırıp buna yönelmeleri sağlanabilir.

-Kadir gecesinde mümkün olan her camide gecenin tamamını ihya edecek şekilde programlar düzenlenebilir.

-Bayram namazı için her kardeşimiz kendisine en yakın olan camiye gidip bayram namazı kılmalı, namazdan sonra camidekilerle tebrikleşmeli, ardından ev halkıyla, komşu, akraba dost ve tanıdıklarıyla bayramlaşmalı, uzak olanlara telefon ve mesajlaşma şeklinde ulaşıp bayramlaşarak Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı ihya edilmeli.

-Akraba, komşu, mezar ziyareti göz önünde bulundurularak bayramlaşma topluca uygun yerlerde yapılabilir.

Şubelerimizde uygulanabilecek tavsiyeler

-Şartların ve imkânların el verdiği ölçüde, hayırseverlere köprü olarak her akşam iftar yemekleri verilebilir. Bu iftarlar, bulunulan yerin şart ve imkânlarına göre açık havada da olabilir, kapalı mekânlarda da olabilir.

-Derneklerde Ramazan ayına özgü sohbet ve iftar programları düzenlenebilir.

-Derneklerimiz üye ve gönüllülerine yönelik iftar davetleri düzenleyebileceği gibi diğer İslami cemaat, grup, derneklere yönelik iftar davetleri de verebilir.

-Ramazan ayının önemine ve hürmetine atfen; Ramazan ayını en iyi şekilde ihya etmek için neler yapılabileceği, haremlik-selamlık ruhi temizlik, fert, aile ve toplum açısından bizden istenen ve beklenen ilahi sorumluluklar gibi konular işlenebilir.

-Düzenlenecek sohbetlerde insanlığa önderlik vazifesinin peygamberler tarafından icra edildiği, kıyamete kadar da ancak bunların yol ve metodları üzerinde insanlığın doğru bir istikamete kavuşabileceği hususu irdelenebilir.

-Kuran-ı Kerimin de bunların pratize ettiği yol ve metodlarının bir kanun ve anayasası hükmünde olduğu, dolayısıyla başka kanun, anayasa, yol ve metodun insanlığı doğru ve adaletli bir istikamete kavuşturamayacağı konuları işlenmelidir. Müslüman halkımızın da ancak bunlar sayesinde temel insani ve İslami haklarına kavuşabileceği vurgulanmalıdır.

-Bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkaran Rabbimizin yüce kelâmı olan Kuran-ı Kerim-in mübarek Ramazan ayında nazil olduğu göz önüne alınarak, buna hürmeten Kuran-ı okumayı bilmeyen ve tecvid konularında eksiği olan üye ve gönüllerimize Kuran-ı en iyi şekilde okumaları hususunda (mümkün mertebe camilerde) yardımcı olunabilir.

-Bağrında Mescid-i Aksa-yı barındıran; Zekeriyya (as), Yahya (as) ve Meryem oğlu İsa`yı (as) bağrından çıkaran; Hz. Muhammed`in (asm) İsra mucizesine tanık olan kutlu belde Kudüs`ü ve Kudüs için verilen şanlı mücadeleyi anma amacıyla şubelerimiz tarafından basın açıklamaları tertiplenebilir, günün anlam ve önemine atfen etkinlikler düzenlenebilir.

-Rahmet esintilerini iliklerinde hisseden, on bir ayın sultanı olan kutlu misafiri en güzel şekilde karşılayan, gündüzünü oruç gecesini ibadetle geçiren bahtiyar Müslümanlara Rableri tarafından bir esenlik günü olarak hediye edilen mübarek Ramazan bayramında, bir araya gelerek salavatlar eşliğinde topluca bayramlaşma ve musafahalaşma yapılabilir.

-"Bir farzın ifası için lazım olan şey de farzdır" düsturuyla toplumda veren el ile alan el arasında hayır köprüsü kurarak toplumumuzun fakirlerine yardım edilebilir.

Bu vesile ile Ramazan ayının, başta üye ve gönüllülerimiz olmak üzere islam ümmetine hayırlar getirmesini temenni eder; bu uğurda zindanlara düşen ve muhaceratta olan kardeşlerimize de azadelik getirmesini Yüceler Yücesi rabbimizden dileriz…

Bu haberler de ilginizi çekebilir