• DOLAR 32.505
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2441.532
  • ...
Ramazan ayında oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan, Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerektiğini söyledi.

Oruç tutanların sağlıklı beslenmeleri ve sahurda yemesi faydalı olan yiyecekleri açıklayan Halk Sağlık Müdürü Dr. Fatih Aslan, “Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.”dedi.

Oruç tutanların iftarlarını açmaları için ne tür yemek yenilmesi gerektiğini dile getiren Aslan, “İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması ve yaklaşık 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.”ifadelerini kullandı.

Yemekleri çabukça yenmemesi ve yavaş yenmesi gerektiğini açıklayan Aslan, “Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.” şeklinde konuştu. (Ali Adiyaman – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir