• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
Batman Devlet Hastanesi bir ilke imza attı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Bölge Devlet Hastanesi (BBDH) Kalp Damar Cerrahları Türkiye’de bir ilke imza attı. Hastanede bir hastaya DVT (kanın pıhtılaşması) ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Ameliyatta karın toplardamarı ile her iki bacak toplardamarları tıkalı olan bir hastaya son sistem bir ürünle müdahale edilip tıkalı damarları aspirasyon (vakum) yöntemiyle temizlendi.

Gerçekleştirilen ameliyata ilişkin Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Zafer Erk şöyle konuştu; “Bir hafta önce 48 yaşındaki A. A, her iki bacağında ağrı ve şişlik şikâyetiyle Batman Bölge Devlet Hastanesine başvurdu. Yapılan tetkiklerde hastada Akut DVT (Derin Ven Trombozu- toplardamarlarda kanın pıhtılaşması) olduğu tespit edildi.”

“DVT çok tehlikeli bir hastalıktır”

DVT’in çok tehlikeli bir hastalık olduğunu vurgulayan Erk, “Yapılan venografi ( toplar damar anjiosu ) ve venöz tomografi sonucunda hastada her iki bacak toplardamarının ve kalbe kan taşıyan ana toplardamarın tamamen pıhtı ile tıkanmış olduğu tespit edildi. Yapılan konsey neticesinde operasyona karar verildi. Yurtdışı ve yurtiçinden gelen kalp damar cerrahisi profesörlerinin de teorik bilgilerinden istifade edildi.  Ameliyat sırasında hiçbir sıkıntı yaşamadan her iki bacakta oluşan kan pıhtılarını temizledik. Yapılan bu işlem ile hastaya ikinci bir şans verdiğimizi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de ilk”

Erk, Avrupa’nın belli başlı birkaç merkezinde yapılmış olan venöz trombektomi ( Toplardamardaki pıhtının vakum cihazı ile temizlenmesi ) ameliyatını Türkiye de ilk kez Batman Bölge Devlet Hastanesinde gerçekleştirdiklerini söyledi. “Bu tür hastalarda genelde tek bacakta tıkanıklık oluşmakta, ilaç tedavisine yanıt alınamazsa embolektomi yapılmaktadır. Nitekim son bir yılda 12 hastamızı farmakomekanik venöz trombektomi yöntemi uygulayarak sağlığına kavuşturmayı başardık.” ifadelerini kullandı.

BBD Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. İdris Yıldırım, ise“Bu ameliyatın ülke genelinde bir ilk olması ve bu ilkin de hastanemiz cerrahları tarafından gerçekleştirilmiş olması gurur verici ve oldukça sevindirici.” dedi. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir