Mahyalar 450 Yıldır Minareleri Süslüyor
Osmanlı`da ilk olarak Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camii`ne dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla başlayan mahya geleneği, yaklaşık 450 yıldır her ramazan ayında minareleri süslüyor.
Osmanlı`da ilk olarak Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camii`ne dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla başlayan mahya geleneği, yaklaşık 450 yıldır herramazan ayında minareleri süslüyor.
Osmanlı döneminde yağ kandiliyle yapılan mahyalar, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ampul, son dönemlerde ise led aydınlatmalarla yapılmaya başlandı.
Camilerin gerdanlığı olarak ifade edilen mahyalar, akşam ve imsak vakitleri arasında camilerle birlikte Müslümanların gönüllerini de aydınlatıyor.
Ramazan heyecanının yaşandığı bugünlerde Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi`nde faaliyet gösteren bir fabrikada mahyaların hazırlanması için hummalı bir çalışma başladı. Cumhuriyet Meydanı`nda bulunan Bürüngüz Camii`ni süsleyecek mahyalar, bu fabrikada büyük bir titizlikle üretiliyor.
Ramazan ayının simgesi haline gelen mahyaların Türk-İslam tarihindeki yeriyle ilgili AA muhabirine açıklama bulunan Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, Osmanlı`dan gelen, İslam`la özdeşleşen geleneklerin sonraki nesillere de aktarılması gerektiğini vurguladı.
"Hayat ve canlılık" anlamına geliyor
Mahyaların genellikle Türkiye`de yaygın olduğunu belirten Maraşlıgil, "Mahya Arapça bir kelimedir. Bu kelimenin Türkçe anlamı `hayat ve canlılık.` Arapça hocalarımızın bazıları da bu kelimenin `hayat ve canlılık mekanı` anlamına geldiğini belirtiyor. Camilere mahyaların asılması ise o mekanların hayat ve canlılık mekanı olduğunu vurgulamak içindir. `Bu mekanda hayat var, bu mekanda canlılık var. Bu mekanda diriliş var` diyor bir manada" diye konuştu.
Mahyaların duyuru görevini de üstlendiğinin altını çizen Maraşlıgil, şunları kaydetti:
"Ramazan, Müslümanlara kurtuluş vesilesi olarak gönderilen bir aydır. Böyle mübarek bir ay ile mahyalar arasında bir bağ kurmak gerekiyor. Mahyalar bize `gelin bu iklime, gelin bu mekana. Allah`ın rahmetinden, mağfiretinden istifade edin` diyor. Ecdadımız yapmış, bugünlere getirmiş. Dinin olmazsa olmazı değil tabi ki ama güzel bir görüntü oluşturuyor. İnsanlara ramazan-ı şerifi hatırlatıyor. Canlılığı, diriliği hatırlatıyor. Allah`ın rahmetini aklımıza getiriyor. Mahya bir nevi görsel bir davettir. İnsanlar ramazana çağrılıyor, kurtuluşa çağrılıyor. Allah`ın sınırsız sevap verdiği oruca çağırıyor. Mahyalar adeta `karanlıkta Allah`ın evleri böyle aydınlatıldığı gibi gönülleriniz de böyle aydınlansın. Bu ay gönüllerin nurlanacağı ay, günahlardan arınılacak bir mevsim` gibi mesajlar veriyor."