• DOLAR 32.507
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2444.034
  • ...
`Yanlış Okuyan Milletvekili Tek Ayak Bekletilsin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, (Mazlum-Der) 13 ilde eş zamanlı, "Andınız Kaldırılsın" basın açıklamasını yaptı. Mazlum Der Diyarbakır Şubesi tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde saat 11.00`de yapılan açıklamayı Şube Başkanı A.Rahim Ay okudu. Ay "Andımız Kaldırılsın" kampanyasını 2008-2009 eğitim yılını geride bıraktığımız gün olan 12 Haziran tarihinde, Mazlum Der olarak başlatmıştık" dedi. Ay daha sonra şöyle devam etti: "2009-2010, 2010-2011 Eğitim ve öğretim dönemlerinde olduğu gibi, 2011-2012 eğitim ve öğretim döneminin ilk günü olan bugün yine bu haksız uygulamayı kamuoyuna duyurmaya ve "öğrenci andı kaldırılıncaya kadar" bu temel hak ihlalinin karşısında durmaya devam edeceğiz" vurgulamasını yaptı.

Bu kampanya kapsamında derneğimizin üye ve yöneticileri tarafından geçmişte Danıştay`da üç ayrı dava açıldığını söyleyen Ay,"Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmenliği`nin (Öğrenci Andı) başlığını taşıyan 12. Maddenin kaldırılması için açılan davalarda Danıştay 8.Dairesi davalarımızı reddetmesinin karşılığında, bu davalar tarafımızdan temyiz edilmiştir." denildi.

Danıştay`ın ,`Andımız kaldırılsın` davası ile ilgili vermiş olduğu gerekçeli kararında; temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı vurgusunu yapan Dernek Başkan Yardımcısı Ay,"Mahkeme, insan onurunun çiğnendiği darbe dönemi anayasaları ile modası tüm dünyada geçen ideolojik devletin ezberlerini gerekçe olarak sunmuştur. Kendi görüş ve eskimiş devlet ideolojisini bu kararında tekrarlamıştır." dedi.

Andımız Doğal ve İlahi Hukuka Aykırıdır

Ay daha sonra açıklamasına şöyle devam etti:"Etnik kimlikleri farklı olan insanlara okutulan `And` ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye`nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere; birçok sözleşmeye, doğal ve ilahi hukuka aykırıdır. Cumhuriyetin alışkanlığı olan toplum mühendisliğinin tek tipleştirici, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren Türkleştirme politikasının esas alındığı, ilkel milliyetçi dayatmanın militarist toplum kurma özleminin ürünü bir anttır."

Türkiye Çok Kimlikli ve Çok Kültürlü Bir Yapıdır

Türkiye`nin çok kimlikli, çok kültürlü bir yapısı olduğunun altını çizen Ay, "Bu gerçeğin artık kabul edilmesi ve bu kabul çerçevesinde yasal, hukuki ve fiili tüm değişikliklerin bir an önce gerçekleştirilmesini bu doğrultuda `andımız` olarak adlandırılan bu metnin artık ilköğretim okullarında okutulmamasını talep etmekteyiz" diyerek açıklamasını bitirdi.

Osman İçli-İLKHA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir