• DOLAR 32.56
  • EURO 35.016
  • ALTIN 2434.696
  • ...
Mazlum-Der `Andımız Kaldırılsın!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Mazlum Der tarafından başlatılan "Andımız Kaldırılsın!" kampanyası kapsamında bugün il şube başkanlığı tarafından yazılı basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, 2009-2010, 2010-2011 Eğitim ve öğretim dönemlerinde olduğu gibi, 2011-2012 eğitim ve öğretim döneminde de "öğrenci andı kaldırılıncaya kadar" bu temel hak ihlalinin karşısında durulacağı belirtildi.

Bu kampanya kapsamında Mazlum Der üye ve yöneticileri tarafından geçmişte Danıştay`da üç ayrı dava açıldığı hatırlatılan açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ``Öğrenci Andı`` başlığını taşıyan 12. maddesinin kaldırılması için açılan davalarda Danıştay 8. Dairesi davalarımızı Red etmesinin karşılığında, bu davalar tarafımızdan temyiz edilmiştir. İlk derece mahkemesi olarak Danıştay, "Andımız Kaldırılsın" davası ile ilgili vermiş olduğu gerekçeli kararında; temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, insan onurunun çiğnendiği darbe dönemi anayasaları ile modası tüm dünyada geçen ideolojik devletin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, kendi görüşü ve eskimiş devlet ideolojisini bu kararında tekrarlamıştı." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Etnik kimlikleri farklı olan insanlara okutulan bu "And" ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye`nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere; birçok sözleşmeye, doğal ve ilahi hukuka aykırı, Cumhuriyetin alışkanlığı olan toplum mühendisliğinin tek tipleştirici, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren, Türkleştirme politikasının esas alındığı, ilkel milliyetçi dayatmanın militarist toplum kurma özleminin ürünü bir anttır."

Türkiye`nin çok kimlikli, çok kültürlü bir yapısı olduğu gerçeğinin artık kabul edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Bu kabul çerçevesinde yasal, hukuki ve fiili tüm değişikliklerin bir an önce gerçekleştirilmesini ve bu doğrultuda "Andımız" olarak adlandırılan bu metnin artık ilköğretim okullarında okutulmaması" talep edildi.

M. Salih Özcan - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir