• DOLAR 32.583
  • EURO 35.063
  • ALTIN 2459.274
  • ...
Neçirvan Barzani İran`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diplomatik kaynaklara göre Barzani, Tahran yönetimiyle Irak Şam İslam Devleti’nin Musul`u ele geçirmesiyle başlayan gelişmeleri ele alacak.

İran resmi haber ajansı IRNA`nın haberine göre Barzani ilk olarak İran Ulusal Güvenlik Yüksek Encümenliği Sorumlusu Ali Şemani ile görüşecek.

İran Dışişleri Bakanı yardımcılarından Hasan Emir Abdulahiyan yaptığı açıklamada, Neçirvan Barzani`yle Irak`ta yaşanılan krizde merkezi Bağdat hükümetine nasıl yardımcı olacakları konusunu ele alacaklarını dile getirdi.

Türkiye`ye gelecek

Barzani`nin yardımcısı Kubat Talabani`yle, İran`daki temaslarından sonra Türkiye`ye geçeceği öne sürüldü.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

Peşmerge kuvvetleri ise petrol kenti Kerkük’ü kontrolü altında tutuyor.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol kenti Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili olan örgüt son olarak Musul’da kontrolü ele aldı.

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir