'Yürürlüğe giren alkol yasası titizlikle uygulanması gerekir'
Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi yaptığı basın açıklamasında, alkolün birçok toplumsal sorunlara neden olduğu belirtilerek Türkiye'de yeni yürürlüğe giren Alkol Yasasının titizlikle uygulanması gerektiği ifade edildi.
ŞANLIURFA-Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi yaz tatili ve 12 Haziranda yürürlüğe giren Alkol Yasasını değerlendirdi.
İnsani Yardım Platformunda Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu adına yönetim kurulu üyesi Mehmet Akbaş’ın yaptığı açıklamada alkolün bir toplumsal soruna yol açtığı belirtilerek yürürlüğe giren yasanın titizlikle uygulanması gerektiği ifade edildi.
Şanlıurfa nüfusunun 1 milyon 801 bin 980 kişiye ulaştığını ve iller sıralamasında 9. Sırada yer aldığını ifade eden Akbaş, bu nüfusun 3’te 1’i ve genç bir nüfusa sahip olduğunu kaydederek genç nüfusun, iyi yetiştirilmesi durumunda büyük bir avantaj, aksi takdirde büyük bir risk olduğunu belirtti.
“Çocukların iyi yetiştirilmesi için ebeveynlere önemli görevler düşüyor”
Bu riski ortadan kaldırılması için ebeveynlere çok önemli çok önemli görev düştüğünün altını çizen Akbaş, “Yaz tatiline girdiğimiz bu dönemde aileler, öğrencilerle daha çok ilgilenmek zorundalar. Çocuklarla ilgilenme konusunda, iş yoğunluğu v.b gerekçelerin çocuğumuzdan daha önemli olmadığını hatırlamalıyız. Çocuklar tatili hak ettiler. Mutlaka dinlenmelerini, doya doya gönüllerince oynamalarını istiyoruz. Bu oyunlarını, kesinlikle dışarıda ve kontrollü olması gerekir. Burada belediyemizin, müftülüğümüzün ve gençlik spor müdürlüklerimizin düzenlediği faaliyetlerden faydalanabileceklerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca madde bağımlığına karşı uyanık olmalarını rica ediyoruz” dedi.
Alkol Yasasının 12 Haziran 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan Akbaş, “Bundan sonra dizilerde özendirici alkol sahneleri, alkollü ürünlerin ambalajlarında tüketiciyi uyarıcı ifadelere yer verilmeyecek ve alkol reklamlarını içeren tabelalar tarih oluyor. Yasayla televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere artık yer verilemeyecek. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak” ifadelerine yer verdi.
“Ölümlerin üçüncü nedeni alkoldür”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün alkol kullanımının önlenebilir hastalıklar ve buna bağlı ölümlerin üçüncü temel nedeni olduğunu ilan ediyor. Ayrıca aile içi şiddet, çocuk istismarı, çocuğa karşı şiddet, alkollü araç kullanım sebebiyle oluşan yol güvenliği problemleri gibi toplumsal sorunlara da yol açtığı için başta
Alkolün bir toplumsal soruna yol açtığını ifade eden Akbaş daha sonra, “AB ve ABD olmak üzere dünyanın birçok yerinde alkol politikaları oluşturulmaya başlatı. İtalya’da alkollü içkilerin hastane yakınlarında, okul ve huzurevleri civarında satışı yasak. İspanya’da ise eğitim merkezleri, spor merkezleri, yerel gençlik kulüpleri ve sağlık hizmetlerinin verildiği binalarda alkollü içki sunumuna ilişkin çeşitli kısıtlamalar mevcut. Avusturya, Almanya ve Belçika’da alkol derecesi yüksek içeceklerin televizyon ve radyoda reklamı yasak; ancak alkollü içkilerin reklamı belirli kurallara bağlı olarak yapılabiliyor. Türkiye’de yeni yürürlüğe giren yasanın titizlikle uygulanmasını temenni ediyor. Yeşilay olarak işin takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyoruz” ifadelerini kaydetti. (Sedat Kuşulay-İLKHA)