İstanbul`da Ulaşım Zammı Mahkemeye Taşınıyor
İstanbul`da ulaşıma yapılan yüzde 10`luk zam, tüketici derneklerinin ve vatandaşların tepkisini çekerken, Halk Otobüsleri AŞ, zam oranını yeterli bulmadı. Her iki taraf da zam oranını yargıya taşımaya hazırlanıyor.
İstanbul’da toplu taşıma ücretlerinde yeni düzenlemeye gidildi. Bugünden itibaren uygulanmaya başlayan tarifeye göre İstanbulkart tam ücreti 1,95’ten 2,15 kuruşa yükselirken, öğrenci bedeli 10 kuruş artarak 1,10 lira olacak. Ulaşıma yüzde 10 zam yapılması tüketici derneklerinin ve vatandaşların tepkisini çekerken, Halk Otobüsleri AŞ, zam oranını yeterli bulmadı. Her iki taraf da zam oranını yargıya taşımaya hazırlanıyor.
İstanbul’da toplu ulaşım araçları günde 11 milyon 382 bin 411 kez kullanılıyor. Ulaşımda aslan payı ise tekerlekli taşımada. Ulaşımın yüzde 80’i karayolu ile sağlanıyor. Özel Halk Otobüsleri kent genelinde 1 milyon 420 bin 178 yolcu taşırken, metrobüs hattını 750 bin yolcu kullanıyor. İETT otobüsleri 720 bin 696, Otobüs AŞ ise 747 bin 949 yolcu taşıyor. Kentin Marmaray, metro, hafif metro, tramvay, teleferik, fünikülerden oluşan raylı sistem hatlarında ise günde 1 milyon 632 bin 863 kişi yolculuk yapıyor. Kent içi ulaşımda 1 Eylül 2012 tarihinde yapılan zammın ardından önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı bir kararla yeni düzenlemeye gidildi. Ulaşıma yüzde 10 zam yapıldı. İstanbulkart biniş fiyatı tam 1,95 liradan 2,15 liraya, öğrenci 1 liradan 1,10 liraya yükseltildi. Ulaşım zammı İstanbulluların tepkisini çekti. Sosyal medya üzerinden eleştiride bulunan vatandaşlar, zam oranını fazla bulduğunu söyledi. Esra Topkaç isimli vatandaş, belediyenin ücretleri düşürmesi gerektiğini belirtti. Öğrenci olarak zammı yüksek bulan Meryem Türkyılmaz da, ekstradan zamma gerek olmadığını ifade etti. Türkyılmaz, “Öğrenci olarak bize çok pahalı. Zaten ücretler fazla, ekstradan zamma gerek yoktu. Bunlar hepsi devletin cari açıktan meydana gelen sıkıntılarıdır. Bizden çıkıyor böyle.” dedi.
`HANGİ MALİYET YÜKSELDİ DE ZAM YAPILDI?`
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ise ulaşıma yapılan zam oranını yüksek bulduklarını söyledi. Yılmaz “Hangi maliyet yükseldi de bu zammı yapmak zorunda kaldınız, diye sormak gerekir. Tüketicinin hukukunun korunmasını istiyoruz, tüketici hakkının korunmasını istiyoruz. Her sıkışan, paraya ihtiyacı olan hemen zammı tüketiciye yansıtarak bu işin altından kalkmamalıdır. Bu işin bir hakkaniyeti vicdanı olmalı bu zamda. Tek kişiye yüzde 10 zam vicdan mıdır? Konuyu yargıya taşıyacağız.” diye konuştu. İstanbul Halk Otobüsleri AŞ Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksel ise zam oranını az bulduklarını kaydetti. İBB’den yüzde 20 zam istediklerini belirten Yüksel şöyle konuştu: “Vatandaşların zamma tepkisi karşısında biz de saygılıyız. 23 aydır bize zam olmadı. Esnaf araç değiştirmeye mecbur. Çünkü engelli erişimine uygun olacak. Bu kadar çalışma, mazot giderlerimiz artıyor. Bu zam bizi tatmin etmiyor. Uygulama başladıktan sonra yasal olarak başvuracağımız bir şey varsa başvuracağız ama yine de taşımaya devam edeceğiz.”