• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...
Diyadin kaplıcaları şifa deposu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI – Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan ve ismini duyan binlerce kişinin uğrak yeri olan kaplıcalar içerisinde barındırdığı termal sulardan dolayı dünyanın şifalı sular arasında 7’ci sırayı alıyor. Şifalı sular için yurdun dört bir tarafından ziyaretçi akınının gerçekleşmesine rağmen bakımsızlıktan dolayı ziyaretçiler fazla vakit geçirmeden geri dönmek zorunda kalıyorlar.

Termal suların bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, karbondioksit gazı içermesi ve toplam mineralizasyonun 1 gr/lt olması nedeniyle şifa özelliği taşıyan kaplıca suyu cilt hastalığı, özellikle romatizma, nevrit nöroloji, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme hastalıkları, mide-bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları, nevrit nöroloji, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme hastalıkları, siyatik ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıklara iyi geldiği gibi siyatik ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıklarının tedavisinde yararlanılmaktadır.

Sıcaklığının 72-78 derece aralığındaki kaplıca suları termal turizmi açısından büyük önem taşıyan bu yerin etrafına çevre düzenlemelerinin yapılmaması büyük bir eksiklik olarak görülürken, birçok yerde çıkan suların oluşturduğu bataklıklar için güvenlik önlemlerinin alınmaması ölümlere davetiye çıkarıyor.

Kaplıcanın şifalı suları için Ağrı merkezden geldiğini ifade eden Muzaffer Dursun, suların birçok hastalığa iyi geldiğini bizzat bu durumu kendi bedeninde müşahede ettiğini söyledi.

Keleş Aydemir adlı vatandaş ise kaplıcanın şifalı suları için sık sık geldiğini Diyadin’e uğradığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:” Bu su romatizma için adeta bir şifadır. Bu sular bendeki bir çok hastalığı giderdi. Bu suların çok faydasını gördüm. “

3 günde bir kaplıca sularına girmek için geldiğini söyleyen Resul Polat, sular vesilesi ile bağırsaklarında bulunan 3 adet taşın düştüğünü belirtti. Resul Polat,” Bu sular bizim için bir nimettir. Birçok hastalığa şifa deposudur. Romatizma, bağırsak hastalıkları, mide hastalıkları için çok iyi. Bağırsaklarımda bulunan 3 taş bu suların vesile ile düşütü. Burada toplam 5 adet tesis bulunuyor. Ve ayrıca çıkan sular Jeotermal ısısı olarak Diyadin ilçesindeki evler ve işyerlerine gönderiliyor. Keşke bu güzellik için ciddi projeler yapılıp halka duyurulsa. “ ifadelerine yer verdi.  (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir