• DOLAR 32.489
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2441.803
  • ...
Cumhurbaşkanı Gül Ruhani'yle görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Çankaya Köşkü'nde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk cumhurbaşkanıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ila İran arasındaki ilişkilerin gelişmesinin bölgedeki istikrar huzur ve güvenliğin gelişmesine de çok büyük katkı sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani ile samimi görüşmelerde bulunduklarını ve mutabakata vardıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-İran ilişkilerini çok daha ileri taşımak için her türlü gayreti göstereceklerini belirtti.

Bu ziyaretin 'İran-Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir başlangıcıdır' Diyebilir miyiz? Şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretin bir dönüm noktası olduğuna inandığını söyledi.

Gül, "Fransa ve Almanya ne kadar birbirlerine benzeyen ülkelerse, Türkiye ve İran arasında da benzer büyüklükte yatırımlar olabilir. Özellikle Ruhani'nin yönetiminde İran'ın ekonomik olarak dünyaya açılmasına, özel sektörün daha çok yol almasına önem verdiklerini görüyoruz. Bu çerçeve içerisinde Türk-İran özel sektörü yanyana gelip büyük işler yapabilir. Bu anlamda bu ziyaretin bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. İmzalanan anlaşmaların karşılıklı verilen sözlerin meyvelerini hep beraber alacağız.

Hepimiz bölgedeki acıların bitmesini istiyoruz. Yıkılan her evi kendi evimiz gibi hissediyoruz. Bu acının dindirilmesiyle ilgili irademiz güçlüdür. İran-Türkiye'nin ortak çabaları çözüme büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Ruhani: "Türkiye'nin özel bir konumu vardır"
İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani ise, iki ülkenin ilişkilerinin kalkınmasının yararına olacak şekilde adımlar attıklarını söyledi.K

Komşu ülkeler arasında Türkiye'nin özel bir konumu olduğunu dile getiren Ruhani, görüşmelerde ekonomik ve ticari ilişkilerin kapasitesini artırma ve geçen seneki ticaret hacmini iki katına çıkarma kararı aldıklarını söyledi.

Önceki anlaşmalar doğrultusunda çalışılırsa iki ülkenin ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılabileceğini ifade eden Ruhani, "İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması, sadece iki ülkenin yararına değil aynı zamanda bütün kritik bölgelerde bulunan ülkelerin de yararına olacaktır. Biz yatırım alanında Türk müteşebbislerin İran'daki yatırımları ve İranlı müteşebbislerin Türkiye'deki yatırımları konusunda anlaşmaya vardık.

Bölgede bazı istikrarsızlıklar olduğunu ve bunun kimsenin yararına olmadığını belirten Ruhani, "Bölgenin güvenliği ve istikrarı için elimizden gelen her türlü çabayı yapacağız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir