• DOLAR 32.55
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2443.994
  • ...
İşçiler: Taşeron işçiliğine karşıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Karayolları 97. Şube Şefliğinde çalışan işçiler, taşeron işçisi olarak çalıştıklarını iddia ederek, basın açıklaması yaptı. İşçiler, tepkilerini dile getirmek için yarım gün iş bırakıp oturma eylemi yaptı.

Karayolları 97. Şube Şefliğinde saat:08.30’da toplanan işçiler burada basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı Türkiye Yol-İş Diyarbakır 1 Nolu Şube yönetim kurulu ve işçiler adına Çetin Keskin okudu.

“Toplu iş sözleşmesinden yararlanamıyoruz”

Açıklamayı okuyan Keskin, karayollarında ‘Taşeron İşçisi’ olarak gösterilen ancak kanun karşısında birçok temel haktan ve işyerlerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayan işçiler olduklarını söyledi.

Keskin, “Üyesi olduğumuz Türkiye Yol-İş Sendikası tarafından yargıya müracaat edilerek çalışma şeklimizin muvazaalı olduğu gerekçesiyle dava açılmıştı. İlk davalar 10 Mayıs 2011 tarihinde sonuçlandırıldı. İşe ilk girdiğimiz günden itibaren Karayollarının işçisi olduğumuza karar verildi. Bahse konu kararlar 25 Ekim 2011 tarihinde Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından onaylanarak kesinleşti.” dedi.

“Yargıda toplu iş sözleşmelerinden yararlanmamız kararı çıkmış”

Keskin, yargı kararlarının kesin olmasına rağmen uygulanmadığını ifade ederek şunları söyledi; “Yargı kararlarında çalıştığımız işyerlerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmelerinde de yararlanmamız gerektiğine hükmedilmişti. Daha sonra toplu iş sözleşmesinden yararlanmak için açılan davalar bilirkişiye havale edildi. Kesinleşen alacak davaları da mali yönden büyük miktarlara ulaştı. Maliye ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri kadro verme veya alacakları ödeme durumu ile karşı karşıya geldiler.” ifadelerini kullandı.

“Kadro verilsin, alacak davalardan vazgeçeceğiz”

Bu güne kadar hep oyalandıklarını dile getiren Keskin, “Kadromuzu vermeleri karşılığında alacak davalarından sulh yoluyla vazgeçeceğimizi taahhüt ettik. Ancak bu güne kadar hep oyalandık. Bugün, yarın diyerek yargı kararlarına uymayanlardan adalet istiyoruz. Parti ayrımı yapmadan ilimizin tüm vekillerine sesleniyoruz. Çözüm yeri meclistir. Kanun yapan meclis, yaptığı kanunlara uysun diyoruz.” diyerek tepkilerini dile getirdi.

İşçiler, basın açıklamasının ardından Yargı kararının bulunduğu evrakı yakarak, yarım gün oturma eylemi yaptılar.

Taşeron işçiliğine karşı olduklarını belirten işçiler, sıkıntılarını dile getirerek taşeron işçilerinin kilosunun lirayla mı yoksa kuruşla mı satıldıklarını ifade ettiler.  

Ayrıca işçiler sorunlarının çözülmediği müddetçe, her haftanın Pazartesi günleri basın açıklaması yaparak, yarım gün oturma eylemi yapacaklarını söylediler.(Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir