• DOLAR 32.482
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2440.958
  • ...
Elazığ'da fenilketonüri standı kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Fenilketonüri hastalığına yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme standı kuruldu.

Kurulan stantta, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. İbrahim Makinist ve Neonatal Tarama Programı birimi çalışanları Seçgül Aksakal ve Pınar Sarıgül tarafından bilgilendirmeler yapılıp broşür dağıtıldı. 

Konu ile ilgili yapan Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Akkuş, “ Yeni doğan tarama programları ile çocuklarımızda ileriki yaşlarda meydana gelebilecek hastalık etkilerinin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Çok hassas olan bu konuda ailelerin duyarlı olması ve tarama programlarına katılmalarını istiyorum. Çocuklarımızın sağlığının bizlerin ellerinde olduğunu unutmayalım.” dedi.

Fenilketonüri hastalığı nedir?

“Fenilketonüri, Finlandiya gibi sosyo-ekonomik yönden gelişmiş ülkelerde 200.000’de 1 görülürken, bu oran akraba evliliklerinin sık olması nedeniyle Türkiye’de 4500’de 1’dir.”

Fenilketonüri hastalığı, Fenilalanin Hidroksilaz enziminin tam ya da tama yakın eksikliği sonucu gelişen kalıtsal bir hastalıktır. Diyetle alınarak başka maddelere çevrilemeyen fenilalanin, vücutta normal sınırların üzerinde birikmeye başlayarak öncelikli olarak sinir sisteminde zehir etkisi göstermeye başlar. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir