• DOLAR 32.227
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2426.697
  • ...
KDP : Gelişmeler kaygı verici
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Kürt Demokratlar Platformu Yürütme Kurulu adına yayınlanan basın bildirisinde Kuzey Kürdistan’da( Türkiye Kürdistanı'nda kaygı verici  gelişmeler yaşandığı ifade edilerek,  Hüda-Par Dicle  İlçe Başkanı Ercan Alpaslan'ın PKK tarafından kaçırılmasının tasvip edilemeyeceği dile getirildi.

Açıklamada devamla; "Aynı tarihlerde Dargeçit ilçesinde Hüda-Par üyesi ve eski köy korucusu Mehmet Uğurtay silahlı bir saldırı sonucunda hayatını kaybetmiştir. Düşüncesi ne olursa olsun; siyasi bir partinin üyesini öldürülmesi ve aynı siyasi partinin ilçe başkanını silahlı kişilerce alıkonularak götürülmesi kabul edilemez." denildi.

"Söz konusu eylemlere karşı suskun kalmak, olabileceklere ortak olmaktır"

Hüda-Par üyesi bazı şahısların hedef alınmasının doksanlı yıllardaki Hizbullah- PKK çatışmasını hatırlattığı ve bu olumsuz gelişmelerin Kürdistan toplumunda endişeye sebep olduğu ifade edilen bildiride, " Kürdistan toplumunu kin ve düşmanlığa iten ve çatışma zeminin yaratılmasına hizmet eden tutum ve davranışlar tasvip edilemeyeceği gibi, söz konusu eylemlere karşı suskun kalmak, olabileceklere ortak olmaktır." uyarısında bulunuldu.

Suriye'de yaşanan katliamlara da değinilen basın bildirisinde, katliamları yapanların kendilerini hangi isim, hangi argümanlarla tanımlarsa tanımlasınlar, bölgedeki egemen devletlerin piyonları olmalarının ötesinde bir misyonları olamayacağı ifade edildi.

PYD'nin tavrı Kürd muhalefetini böldü

Suriye’de iç savasın başlamasından sonra Suriye muhalefetinin Güneybatı Kürdistan’ın gelecekti durumu hakkında net ve olumlu bir tutum takınmadığı ifade edilen bildiride,  Suriye’deki Kürt muhalefetinin olayların başlangıçta takındığı olaylara müdahil olmamama tavrı doğru bir tavır olduğu belirtildi.

Bildiride ayrıca PYD’nin Baas yönetimi ile geliştirdiği ilişkilerin, Suriye’deki Kürt muhalefetin içerisinde derin bir ayrışmayı beraberinde getirdiğinin altı çizildi.  

"Arap Kemerini PYD koruyor"

Suriye  Kürdistan’ında Kürtlerin sistemli olarak kendi topraklarından göç ettirilmeye çalışıldığı iddia edilen bildiride, "Kürdler'in sürüldükleri bölgelere sistematik olarak Arapların yerleştirildiği bariz olarak ortadadır." denildi.

Bildiride devamla; " Hafız Esad döneminde; Raka ve diğer bölgelerden getirilip, Serékaniyé bölgesine yerleştirilen ve adına “Arap Kemeri” denen Güneybatı Kürdistan’ını tam ortasından ikiye bölen 42 Arap köyünün koruyuculuğunu PYD üstlenmiştir. Buna ilaveten yüz binlerce Kürt’ün  baskılardan dolayı topraklarını terk edip bölge ülkelerine sığınırken, bunların yerine Baas Rejiminin yönlendirmesiyle Arapların Qamişlo ve diğer Kürt yerleşim yerlerine kalıcı olarak yerleştirildikleri bilinmektedir. Bir taraftan çatışmalar, diğer taraftan baskılarla göçertilen Kürtlerin yerine Araplar yerleştirilerek  Güneybatı Kürdistan’ın demografik yapısı değiştiriliyor!" denildi.

"KDP olarak her türlü dayatmacı siyaset anlayışını reddediyoruz." denilen bildiride;  PKK/HDP şiddete dayalı ve dayatmacı siyaset anlayışını gözden geçirmeye davet edildi. (Fikret Özkan  - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir