• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bingöllü köylülerden üst yapı isyanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Köylerinde başlanan üst yapı projesinin standartlara uygun olmadığını belirten Yamaç köyü sakinleri, “3-4 metrelik yollar, 2-2 buçuk metreye düşürülüyor. Ayrıca bu sorunu ileteceğimiz ne bir müteahhit ne de bir yetkili bulabiliyoruz.”ifadelerini kullandılar.

“Yapılan yolların hiç birisi proje ve standartlara uygun değildir”

Bingöl merkeze bağlı Yamaç köyü sakinleri, köylerinde ilk kez böyle bir çalışma başlatıldığını ancak bu üst yapı çalışmasının da rastgele plansız ve projesiz yapıldığını savundular. Köylerinde yapılan üst yapının doğru –dürüst yapılmadığını belirten köy sakinlerinden H. Şefket Börü, şuan gördüğünüz yollar hiçbir şekilde projeye göre yapılmıyor. Yapılan yolların hiç birisi proje ve standartlara uygun değildir.”dedi.

Börü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakın burada istinat duvarının olması lazım. Eğer buradan yüklü bir traktör gelirse yol çöker. Yol 2 metre genişliğinde bile değil.  Ayrıca birçok eve giden yol kilit taşı yapılmamış ana yola giden yol da yapılmamış. Muhtar proje sadece bu kadardır diyor. Bu köyün dışında birçok köy düzgün bir şekilde yapılmış. Eğer istinat yapılmazsa bu topraklar çöker. Burayı yapan mühendise telefon açtım o muhtarı işarete etti. Muhtar da onu işaret ediyor. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerin buna dur demesi gerekir.”dedi.

“İhalede çok kırım olunca işin hakkı verilmiyor”

Yapılan ihaleye değinen Börü, “Projede olmayan yerlerin hakkını başka yerlere yapmışlar. 450 bin TL’ye bu yolun ihalesi yapılmış ama kırım yapılarak 260 bin TL’ye düşürülmüş. Bizim yolumuz 4 metre olması gerekirken 3 metre yapmışlar. İstinat duvarları hiç yapılmamış. İlk defa bize hizmet yapılacak ama oda tam yapılmamış. Bu yolun maliyeti tam verilmezse eksik bir şekilde yapılırsa bu yol hiç yapılmamış sayılır. Bu yolun tekrar yapılması gerekiyor. Halkın sırtından para kazanıp hizmet yapmıyorlar.”ifadelerini kullandı.

“Kış’ın aldığımız eşyaları 1 buçuk kilometre sırtımızda taşıyarak konutlara ulaşabiliyoruz”

Yaz-Kış mağdur olduklarını belirten köy azalarından Giyassettin Elaldı ise “Buradaki birçok yol yapılmamış. Şu gördüğünüz yolun ana yola bağlanması lazım.  Bütün yolların kesiştiği yollar hiç yapılmamış. Kış’ın çok mağdur olduk.  AFAD konutlarının yolu yapılmadığı için Yaz-Kış araç ulaşamıyor. Özelikle Kış aylarında, Bingöl’den aldığımız eşyaları 1 buçuk kilometre boyunca sırtımızda taşıyarak ancak konutlara ulaşabiliyoruz. Çünkü köyün içine bağlantı yolu yapılmamış. Kış ayında hayvanlara yem getirirken çok mağdur olduk. Yetkililer yol yapacağız dediler ama bir türlü yapılmadı. Konutlarımıza gelen yolun biran önce asfaltlanıp ya da kış şartlarına uygun hale getirilmesi lazım.”dedi.

“Köyümüze hizmet yapılacaksa doğru düzgün yapılsın”

Köy sakinlerinden Şefik Börü ise sorunlarla ilgili şunları söyledi: “Yamaç köyümüzde 170-180 ev var. Köye ilk kez bir hizmet geliyor. Sözde yollarımız kilitli taşla yapılıyor. Bazı yerlerde yol yapılmış ama birçok yerde eksiklik var. Bu mahallede yol 4-5 metre olması gerekirken 3 metre ve 2 buçuk metre olarak yapılmış. Eğer yolda iki araba karşılaşırsa bir araba 300 metre geriye gitmesi gerekiyor. Çünkü iki aracın aynı anda geçmesi mümkün değil.  Burada arabaların dönüş alması gereken yer var. Ama orayı da yapmadılar. Bizim köye ilk kez böyle bir hizmet geliyor. O da yarım yamalak yapılmış. Birilerinin para kazanması için bu yol eksik yapılmış. Biz bu yolu yapanları Allah’a havale ediyoruz. dünyada da biz onları şikâyet edeceğiz. Savcılığa gidip suç duyurusunda bulunacağız.  Gerekirse keşif getirip inceleme yaptıracağız.”şeklinde konuştu.

“Projeyi kime verdilerse gelip kontrol yapsınlar”

“Yollar bu şekilde plansız ve projesiz yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyidir.”  diyen Börü, “Böyle yapılacaksa, hiç yapılmasın Biz eski halimize razıyız. Bu şaka gibi yolu yapıp hizmet ettik, demesinler.  O yüzden bunun gereğinin yapılmasını istiyoruz. Projeyi kime verdilerse gelip kontrol yapsınlar. Bu işin sorumlusu ya muhtar ya da mühendistir, tam bilmiyoruz. Hakkımızı istiyoruz.”şeklinde konuştu.

“Yapılan yolların eksikliklerini biz gidermeye çalışıyoruz”

Köylülerden H.Selahattin Elaldı de “Bu köyün dışında yapılan çalışmalar, böyle düzensiz yapılmamış.  Yol kenarları istinat duvarı yapılması gerekir. Bunu muhtara da söyledim. Duvar yapılmazsa hepsi dökülür.  Yapılan yolların eksikliklerini biz gidermeye çalışıyoruz.  Bu gördüğünüz yolun su arkını paramızla çimento alıp yaptık. Mühendis bize söz verdi ama ortadan kayboldu. Bütün buraları çarçur edip kaçtılar. Bunlar yıkıyor.  Bunlar çalıyor, işlerini düzgün yapmayıp zarara neden oluyorlar. İşlerini düzgün yapmayıp Bütün yolları eksik yapmışlar. Bize o kadar söz verdiler ama hiçbir netice yok.” ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir