Filistin Halkını Kurtaracak Bir Hükümet İstiyoruz
Uzlaşı hükümetinin ilan edileceği gün ve saatlere yaklaştıkça, Eş-Şati Deklarasyonu olarak bilinen Gazze’deki uzlaşı anlaşmasında üzerinde ittifak edilen maddelere ek maddeler ortaya çıkmaya başlıyor. Kurulacak hükümetin şekil ve iskeleti bunların başında geliyor.
Kurulacak hükümet ne teknokratlar hükümeti, ne de uzlaşı hükümetidir. Kurulacak hükümet, Filistin halkını kurtarma hükümetidir. İçinde teknokratlardan, gruplara mensup kişilerden, Mahmud Abbas’ın mutlaka katacağı ve Hamas’ın da itiraz etmeyeceği isimler olacaktır.
Ben şahsen bu hükümeti teknokratlar hükümeti olarak değil, kurtarma hükümeti olarak görüyorum. Mesela Ramallah’ta Mahmud Abbas’a bağlı hükümetin başında uzun süre kalan Başbakan Selam Feyyad teknokrat ve uzman kişi olarak biliniyordu. Onun dönemi Filistin ekonomisi açısından büyük zorluk ve sıkıntılarla geçti. Batı ülkeleri tarafından başarılı bulunan ekonomik uygulamaları, Batı Yaka’da hep protestolara neden oldu.
Filistinliler olarak edindiğimiz tecrübeye göre uzman (!) olan bu adam, hükümetin işlerini yürütmek için, Annapolis Şermu’ş-Şeyh ve Fransa konferanslarında yardım sözünde bulunan Arap ve Arap olmayan çevreleri yardım etmeye ikna edip halkın ihtiyaçlarını karşılayacak ve sıkıntılarını hafifletecek projeler hayata geçireceğine vatandaşların ceplerini yaptı, enerjilerini boşuna harcadı, onların kaldıramayacağı yükleri yükledi.
Dolayısıyla bizler teknokratlar hükümetinin kurulması yerine Filistin halkını kurtaracak bir hükümetin kurulmasını istiyoruz. Bizler Filistin halkını yaşadığı ekonomik krizden çıkaracak, yükünü hafifletecek, ulusal ve milli projeleri hayata geçirerek bu halka yardım elini uzatacak bir hükümetin kurulmasını bekliyoruz.
Bunun yerine Filistin Yönetimi’ni yaşadığı krizden çıkaracak, grupları siyasi darboğazdan kurtaracak bir hükümetin kurulması ise asla makbul değildir. Böyle bir hükümetin kurulması, Batı Yaka ve Gazze’de yaşayan Filistin halkının sıkıntı ve krizde yeni bir aşamaya gireceğinin işareti olur.
Televizyonlarda yayınlanan program ve söyleşilerde Filistin halkının kurulacak bir hükümetten ne beklediğini duyduk ve gördük. Hepsinin üzerinde durduğu ve altını çizdiği sorunlar işsizliğin azaltılması, fakirlikle mücadele edilmesi, Filistin Yönetimi’nin yüklediği ağır vergilerin hafifletilmesi, Gazze üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve Rafah sınır kapısının açılması gibi hayati meselelerdi.
O nedenle biz de Filistin halkının dillendirdiği talepleri yeni hükümetin göz önünde bulundurmasını, bu sıkıntıları azaltmak için azami gayret göstermesini, halkını bir kenara itip para veren ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu’nu şimdiki Ramalllah hükümetinin yaptığı gibi Filistin halkı hesabına razı etmemesi gerektiğini, halkın taleplerini esas alırsa onun kalbinde yer edineceğini bilmesini ifade etmek istiyoruz.
Dr. İsam Şaver Filistin Haber