• DOLAR 35.495
  • EURO 36.603
  • ALTIN 3062.58
  • ...
Tehlikeli madde firmalarına 1 Eylül uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Türkiye’de her geçen gün yaşanan iş kazalarının önüne geçilebilmesi için alınan önlemlere bir yenisi daha eklendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 Ocak 2014’den itibaren ‘Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’ alan firmalar için şimdi de ‘Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’ görevlendirmesi veya danışmanlık hizmeti alması (tebliğde belirtilen muafiyetler hariç) 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek.

Bakanlık, böylece tehlikeli maddelerin insan sağlığı ve diğer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşınmasının sağlanmasını amaçlıyor.

ADR-Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı ve Eğitmeni Simge Kaya, tehlikeli maddeleri gönderen, taşıyan, yükleyen, dolduran, boşaltan ve ambalajlayan firmaların ‘Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’ istihdam etmesi veya bu konuda hizmet almasının 1 Eylül 2014’ten itibaren zorunlu olacağını söyledi.

Ağır cezalar geliyor

Bursa’nın ilk kadın ADR ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı-Eğitmeni olan Özbay Eğitim Kurumu Mesleki Yeterlilik Eğitim ve Psikoteknik Merkezi yetkilisi Simge Kaya, uygulama hakkında bilgi verdi.

İzinsiz tehlikeli madde taşıyanlara uygulanacak cezaların 500 liradan başlayarak firma faaliyetini durdurmaya kadar gittiğini belirten Kaya, “Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilen, gönderen, taşımacı, alıcı, yükleyen, paketleyen, boşaltan, dolduran, taşıt sürücüsü ve tank-konteyner veya taşınabilir tank işletmecilerine ilişkin olarak, uyarı cezası da verilecek. Uyarmalar, başvurulması halinde para cezasına çevrilebilecek. Eğer başvuru olmazsa, uyarmaların toplam sayısı 50'ye ulaşanların faaliyetleri durdurulacak” dedi.

Firmalara danışman zorunluluğu

Kaya konuşmasının devamında, “Danışmanın görevleri içerisinde işletme içerisindeki faaliyetler göz önüne alındığında, tehlikeli malların taşınması hususundaki gereklere uyulduğunun izlenmesi, öneriler sunulması ve dahilindeki teşebbüs faaliyetleri konusunda İdareye yıllık rapor hazırlanmasını sağlamak bulunuyor.” İfadelerini kullandı.

   

Danışmanın görevleri

ADR Eğitici Eğitimi ile Patlayıcı Madde ve Radyoaktif Madde Taşımacılığı Eğitici Eğitimi sertifikalarına da sahip Kaya, “Tehlikeli maddelerin lojistik faaliyetleri sırasında meydana gelebilecek aksaklık veya kazalar normal bir kazadan çok daha fazla yıkıcı olabilmektedir. Bu nedenle işletmelere yol gösterici olmak üzere, bu konuda eğitim almış kişilerden hizmet almak zorunlu hale getirilmiştir. Danışmanın asıl görevi, işletme liderinin sorumluluğu altında, işletmenin limitleri dâhilinde, uygun araçları ve faaliyetleri belirlemek ve uygun olan en güvenli yolla, bu faaliyetlerin yönetimini kolaylaştırmaktır” şeklinde konuştu.  (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir