• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...
Suriyeliler Normal Hayata Kazandırılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Suriyelilerin yaşadığı sorunları  ve bu sorunların çözümü için çalışmalar devam ediyor. “Dünyanın Suriye ile İmtihanı” çalıştayı kapsamında  Şanlıurfa’da bulunan  yetkililer ile STK yöneticileri Suriye içinde ve Türkiye’de mülteci olan Suriyelilerin sorunlarını ve bu sorunların çözüm yollarını masaya yatırdı.

Çalıştay kapsamında iki gündür Şanlıurfa’da bulunan  Genel Başkan Yardımcısı Dış ilişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay çok sayıda yetkili STK’ların sorun ve önerilerini dinledi. Çalıştaya başkanlık yapan Aktay’ın sorun ve önerileri not ettiği görüldü.

Yardım yaparken birçok bürokratik engellerle karşılaşılıyor

Çalıştayda savaşın uzun sürme ihtimalinin göz önüne alınarak uzun vadeli projeler ortaya çıkarılması gerektiği ifade edildi. Suriyeli mültecilere yardım yaparken birçok bürokratik engellerle karşı kaşıya kalındığı belirtilen çalıştayda, Suriyeli mültecilerin Türkiye sınırları içerisinde normal hayata kazandırılmasının üzerinde duruldu. İşsizlikten dolayı birçok Suriyelinin dilencilik yapmak zorunda olduğunu hatırlatılarak devletin iş ve eğitim konusunda önemli adımlar atması gerektiği savunuldu.

“Kamplar açık cezaevi görünümünden çıkarılmalı”

Hükümet yetkililerine detaylı bir tavsiye raporu sunan İHH Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Türkiye`de beş yıl kalan Suriyelilere gerekli inceleme yapıldıktan sonra vatandaşlık hakkı verilmesi gerektiğini, kampların ise açık cezaevi görünümünden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türkiye`ye gelen bütün Suriyeli`lerle tanıtım kartı verilerek Türkiye’de ikamet eden Suriyeli`lerin  kayıt altına alınması gerektiğini belirten Osman Atalay,” Kamplarda bir yıl kalan Suriyelilere gerekli yapıldıktan sonra Suriyelilere çalışma izni verilerek kampların açık cezaevi görünümü ortadan kaldırılmalıdır.Türkiye`de beş yıl kalan Suriyelilere gerekli inceleme yapıldıktan sonra vatandaşlık hakkı verilmeli, bununla ilgili düzenleme yapılmalıdır.” dedi.

‘Suriye Çalışmaları Kriz Masası’ oluşturulmalı

Suriye içerisindeki kampların durumu ile ilgili konuşan Atalay Suriye içerisindeki kamplara gereken yardımın yapılmasının mülteci göçünü azaltacağını belirten Atalay, bu konuda başta Kızılay olmak üzere tüm STK’ların aktifleştirilmesinin önemine değindi.

Türkiyenin Suriye ile ilgili kısa, orta ve uzun vadede politikalarının olmaması Arazide ciddi sıkıntılara yol açtığını bunun sebebinin de Suriye politikasının vakıadan ve araziden uzak kişiler tarafından belirlenmesi olduğuna dikkat çeken Atalay  bölgede Suriye çalısmalarını koordine eden, sorunlara  acil çözüm oluşturabilecek Suriye Çalışmaları Kriz Masası oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Çalıştayın ardından, hükümet yetkilileri ile STK’lar Harran Konteyner Kent kampında bulunan Suriyelileri ziyaret etti.

(Osman Gülebak - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir