• DOLAR 32.462
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2440.948
  • ...
Çocuk kayıplarına karşı seyahat acentelerine uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş Valiliği son zamanlarda yaşanan çocuk kayıplarına karşı tedbir alıyor. Şehirlerarası ulaşım sağlayan havalimanı, tren garı, otobüs terminalleri ve bunlara bağlı acentelere çocuk yaştaki kişilere bilet satışı konusunda uyarıda bulunan Valilik, yasalarda belirtilen kanunlara uyulmaması halinde cezai müeyyidenin uygulanacağını kaydetti.

Yazılı olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu Yönerge; ilimizde ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden ve yurttan kaçan veya kayıp olan çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek ve ileride yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önüne geçilmesi, ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi amacını taşımaktadır. Bu Yönerge 18 yaşından küçüklere şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonlarında, Havalimanlarında, acentelerde bilet satışının düzenlenmesi hususlarını kapsamaktadır” denildi.

Yönergenin İçişleri Bakanlığının 2000/86 nolu genelgesine dayanılarak hazırlandığı ifade edilen açıklamada: Şehirlerarası otobüs terminallerinde havalimanlarında bunların acentelerinde, bilet satış yerlerinde 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılamayacağı hususuna vurgu yapıldı.

18 yaşından küçük olanların seyahatleri için yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunması gerektiği şartı belirtilen açıklamada; “Çocukların yalnız başına bilet talep etmeleri halinde iletişim araçları ile velisi, vasisi, kanuni temsilcisi ile irtibata geçilerek çocuğun seyahatinden bilgilerinin olup olmadığı teyit edilir, bu durum tutanağa bağlandıktan sonra bilet satışı yapılır. Çocuk öğrenci olduğu için seyahat edeceğini söylüyor ve bunu öğrenci belgesiyle ispat edebiliyorsa ailesi ile irtibata geçilmesine gerek yoktur. 18 yaşından küçükler yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin bilgisinin olmadığı tespit edilmesi halinde derhal kolluk görevlilerine bildirilecektir.” ifadelerine yer verildi.

Yönerge hükümlerinin Muş Valisi tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe gireceği belirtilirken, ilgili yer ve kurumların belirtilen hususlara uymaması halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. Maddesi uyarınca idari yaptırım karar tutanağı tanzim edileceği kaydedildi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir