Dershaneciler Yönetmeliği Bekliyor
Dershaneler bu yıl son kayıtlarını alıyor. Yola nasıl devam edeceklerine karar verebilmek için ise Milli Eğitim Bakanlığı`nın dönüşümle ilgili yönetmeliğini bekliyorlar.
Türkiye`de dershane döneminin kapanmasına bir sene kaldı. Dershaneler yola ya özel okul ya da 12 yaş altı öğrencilere eğitim verecek özel etüt merkezleri olarak devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilgili kanunun mart ayında yürürlüğe girmesinin ardından, en az 3 yıldır dershane kurucusu olanların, irtifak hakkı tesisi veya bina kiralama talebinde bulunarak özel okul açmak için dönüşüm programına alınacağını açıklamıştı. Açıklamada, başvuruların da 2 Haziran 2014 - 1 Eylül 2015 tarihlerinde bakanlıkça belirlenecek dönemlerde yapılabileceği belirtildi.
Dönüşüm sürecini şekillendirecek çalışmada ise sona yaklaşılıyor. MEB, dershane yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı toplantılarla yönetmeliğe son şeklini vermeye çalışıyor.
`İçkili mekana uzak olma şartı kalksın`
Yönetmeliğin haziran ayı içinde açıklanması planlanıyor. Dershaneciler dönüşümde sorun olabilecek maddeleri MEB’e iletiyor. Örneğin okulların 100 metre yakınında içkili yer olmaması gerekiyor. Bu şart da uygulanırsa pek çok dershane sadece bu sebepten okula dönüşemeyecek. Dershaneciler bu şartın değiştirilmesini talep etti. Bunun yanı sıra okul olacak binalarda müstakil giriş şartının da kaldırılmasını talep edenler var. Dershanecilerin büyük bir kısmı yönetmelikle kesinleşecek teşviklerin içeriğine göre kararını verecek.
`Okullar gruplandırılıp teşvik verilecek`
Türkiye Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, yönetmelikte okulların, fiziki koşulları ve eğitim öğretim düzeylerine göre gruplandırılacağını ve teşviklerin de buna göre verileceğini belirtti. Taşel dönüşüm okullarına has bazı değişikliklerin de yapılacağını söyledi:
“Çıkacak yönetmeliğe göre dershaneler yol haritasını belirleyecek. Süreç içerisinde kararlarda değişiklik olmazsa mecburen dershaneler okula dönüşecek. Bu okullar dört yıl süre ile eğitim verecek. Sabahçı, öğlenci olmak üzere ikili eğitim veren daha ekonomik özel okullar olacak buraları."
Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Kurucusu Nazmi Arıkan’a göre ise okula dönüşme lafının altı hâlâ boş:
“Okula dönüşünce de, okullar dershaneleşecek. Okullarda yapılan eğitim sınava hazırlık programına dönüşecek. Hâlâ sağduyunun galip geleceğini düşünüyorum. Yönetmelik çıkmadan bir karar vermemiz zor.”
Kimi dershaneciler ise kanun çıkmış olmasına karşın karardan dönülmesini bekliyor. Özel Dershaneler Birliği (ÖZDEBİR) Başkanı ve Bilim Dershanesi sahibi Faruk Köprülü, CHP’nin Anayasa Mahkemesi`ne başvurusuna dair kararı beklediklerini belirterek, “Umudumuz Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı vermesi. İsteyen özel okula dönüşsün, isteyen dershane olarak devam edebilsin istiyoruz.” diyor.
"11. sınıfların dershaneye ilgisi yoğun"
Bu arada gelecek sene için dershane kayıtları başladı. Dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihine kadar devam edeceği kesinleştiği için öğrenciler kayıtlarını yaptırıyor. Dershane yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, 12. sınıfa geçtiklerinde dershane olmayacak diye 11. sınıflar bu sene daha yoğun kayıt yaptırıyor.
Al Jazeera