• DOLAR 32.462
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2440.948
  • ...
"İhtisas gümrüğü canlılık getirecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok, ihtisas gümrüğü sorunun yıllardan beri bilinen bir sorun olduğunu belirterek, TCDD’nin Van’da olmasının büyük bir avantaj olduğunu, Van’ın bir Serhad şehri ve Türkiye’nin en son şehri olduğunu söyledi.

İlke Haber Ajansına önemli açıklamalarda bulunan ve ihtisas gümrüğünün aynı zamanda bir rekabet ortamı getireceğini ve işsizlik sorununa büyük bir katkısı olacağını söyleyen Çok, “İhtisas gümrüğü burada olursa sanayicimizin burada ham madde ile ilgili bir sıkıntısı olmayacak. Artık kendi ham maddesini burada yüklemesini yapacak ve burada işleyecek.” dedi.

“İhtisas gümrüğü göz ardı edilmiş bir sorundur”
Van’da ihtisas gümrüğünün kurulmasıyla birlikte Van’a önemli firmaların geleceğini söyleyen Başkan Çok, “İhtisas gümrüğü ile ilgili daha önce bizim başvurumuz olmuştu. Yaklaşık 7-8 ay önce tabi bu yıllardan beri bilinen bir sorundur. Bizim ilimiz içinde bölgemiz içinde. Bu sorun gerçekten göz ardı edilmişti. Biz de bununla ilgili çalışma yaptık. Çalışmaları yaparken sayın rektörümüzde bize çok destek verdi. Ona da buradan teşekkür etmek istiyorum. Sayın Valimiz de bu konuda bize destek verdi. Diğer tüm kurumlar bize destek verdi. Gümrük başmüdürümüzde bize destek verdi. Biz bir dosya hazırladık. Başbakanımız Van’a geldi, bu dosyası kendisine sunduk. Başbakanımız bu konu ile ilgili birkaç soru sordu. Türkî Cumhuriyetler olsun, diğer ülkeler olsun, orda ki sanayici arkadaşlarımız olsun ham maddesini getiriyor.” şeklinde konuştu.

“Van Serhad şehridir”
Çok, en yakın ihtisas gümrüğünün Gaziantep, Mersin ve Trabzon’da olduğunu belirterek,  “Bu da tabi ki, lojistik olarak çok zor bir maliyet. Onun için bu çalışmaların çoğu sonuç verdi. Biz birkaç kere bunun ile ilgili Ankara’ya gittik. Tabi ki, giderken de eli boş gitmedik. Yazılı bir şekilde gittik. Bize nasıl artıları olur, nasıl faydası olur, nasıl bizi güçlendirir, böyle bir çalışma yaptık, bu çalışmaların çoğunun sonucunu aldık sayılır. İnşallah önümüzdeki ayın 6’sına sayın bakanımız Van’a gelecek, bu müjdeyi de biz kendilerinden bekliyoruz. Sanayici olarak bölge halkı olarak, bölge sanayicisi olarak, taciri olarak biz bunu bekliyoruz. Olması lazım şimdi bizim altyapı sıkıntımız yoktur. TCDD’nin bu bölgede olması hele hele ilimizde şehrimizde olması bizim için çok büyük bir avantajdır. Van şehrimiz Serhad şehridir. Türkiye’nin en son şehri sayılır. Batı illerimize gelen nakliyeci arkadaşlarımız buradan tekrar İstanbul’a, İzmir’e Gaziantep’e Mersin’e gittiğin zaman daha uygun daha maliyeti düşük fiyatlarla gidebiliyor.” ifadelerini kullandı.

"İhtisas gümrüğü işsiz sorununu ortadan kaldıracak”
Nakliye konusunda çok avantajlı olduklarını söyleyen Başkan Çok, “İhtisas gümrüğü olması ile beraber hem ilimize hem bölgemize hem sanayicimize canlılık getirecek. Bir rekabet getirecek ve işsizliğe en büyük katkısı olacak bir projedir. İşsizliği ortadan kaldıracak. İhtisas gümrüğü burada olursa sanayicimizin burada ham madde ile ilgili bir sıkıntısı olmayacak. Artık kendi ham maddesini burada yüklemesini yapacak burada işleyecek. Bununla beraber de biz sanayimizde de çok önemli firmalar getireceğiz. Çünkü ihtisas gümrüğümüz var, gümrüğümüz var diyeceğiz. Şuan Van’da ki gümrüğümüz bölgenin en büyük gümrüğü ve baş gümrüğüdür. 10 tane il buraya bağlıdır. Kars, Erzurum, Muş, Bingöl’e kadar buraya bağlıdır. Bu insanlar gelip nereye yatırım yapacak? Burayı tercih edecek.” diye konuştu.


 

“İhtisas gümrüğünün biran önce faaliyete geçmesini istiyoruz”
İhtisas gümrüğünün Van için çok önemli olduğunu söyleyen Çok, “Biz ihtisas gümrüğünün bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. Bununla ilgilide 15 gün önce gümrük genel müdürümüzle görüştük Ankara’da. Kendileri bizi ağırladılar, bu konuda iyi bir yol kat ettik. Van Kapıköy artık bu ürünlere açık. Biz artık buğdayımızı Türkü Cumhuriyetlerden getirdikten sonra Trabzon’a götürmeyeceğiz yüklemesini yapmaya, Van’da yapacağız artık gümrük yüklemesini ve diğer katkı maddelerimiz olsun, yan sanayi ürünlerimiz olsun hepsi burada olacak, inşallah çok ümitli olacağız. Sayın bakanımızdan da biz bu müjdeyi bekliyoruz. 6 Haziran’da Van’a gelecek olan bakanımızdan bu müjdeyi kendilerinden bekliyoruz. Umutluyuz inşallah.” şeklinde konuştu.  (Hacı Yılmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir