• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
PKK Çetesinin Gera Cafer Mezalimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hür Dava Partisi  üyesi  Mehmet Uğurtay(62) bu gün uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Çevresinde dindar kişiliği ile bilinen Uğurtay, Géra Cafer köyündeki çocukları getirdiği okulun önünde, öğrencileri beklerken  2 saldırganın silahlarından çıkan kurşunların hedefi oldu.

Uğurtay’ın katledilişi Kürdistan’ın Kerbala’sı olarak addedilebilecek olan  Géra Cafer köyünde PKK tarafından yapılan zulümleri bir kez daha hatırlattı. Kendisine benzemeyen insanlara hayat  hakkı tanımayan  PKK,  Géra Cafer’de farklı zamanlarda tam 14 kişiyi katletti. Bazı köylülerin parmaklarını keserek işkence yapan çete, 10-11 yaşındaki öğrencileri dahi  kurşuna dizmekten çekinmedi.

Bu gün İslam’ı sahte mollalarıyla istismar etmeye çalışan PKK’nin aslında ne denli İslam düşmanı olduğunu Géra Cafer köyündeki zulümlerde görmek mümkün…

Kürdistan’ın Kerbelasıdır Géra Cafer…

Yıl 1991…. Cumhuriyet Döneminde  Kürdistan’ı yakıp yıkan CHP’nin o günkü varisi  SHP ile  PKK’nin kurmuş olduğu HEP, seçim ittifakı yapmış; PKK,  partisine 3-5 oy  daha kazandırmak için ahlak ve namus değerlerini ayakları altına almıştı...

Bir gece Géra Cafer’e gelen silahlı eşkıya, köylüleri toplamış  ve  onlara  ültimatom vermişti. PKK’li çeteler, köylülere hitaben “Bize düzenli olarak para vereceksiniz, her aileden en az bir çocuğu dağa göndereceksiniz ve SHP/HEP’e  oy vereceksiniz…”  Bunun üzerine ayağa kalkan Mehmet Uğurtay PKK’lilere “Siz kimsiniz eşkıya mısınız? size ne para vereceğiz, ne çocuklarımız size vereceğiz ne de partinize oy vereceğiz.” karşılığını vermişti. Bunun üzerine kaçırılan Uğurtay,  kendi imkanları ile  ikinci gün çetenin elinden kaçarak kurtulabilmişti.

Molla Abdurrahman  hunharca katlettiler…

 Verdiği hutbelerde PKK’yi övmeyen Molla Abdurrhaman Kaya, PKK tarafından Géra Cafer’e 15 kilo metre uzaklıktaki Heştwan(Çalışkan) köyünde hunharca katledildi. Aslen Géra Caferli olan Kaya’nın evi bir  gece PKK tarafından basılmış ve Molla Abdurrahman’ın parmaklarını kesen çeteler, saatlerce işkence yaptıktan sonra onu kurşunlayarak katletmişlerdi. Hamile eşinin yanında katledilen Kaya’nın cesedi sabaha kadar dışarıda bekletilmiş PKK’liler, köylülerin cenazeyi kaldırmalarına dahi izin vermemişlerdi.

İmamları ve alimleri hedef alan PKK  o günlerde yine Géra Cafer’e yakın olan  Zéwuké (Çavuşlu) köyünde imamlık yapan Molla Ramazan’ı, sırtını cami duvarına dayayarak kurşuna dizmişlerdi.

Molla Abdurrahman’ın işkence edilerek katledilmesi Géra Cafer köyünde büyük bir infiale neden olmuş, bu olay halkın PKK’dan nefret etmesine vesile olmuştu.

PKK’nin zulümleri köylüleri korucu olmaya zorladı

PKK’nin baskı ve zulümlerine dayanamayan köylüler  kendilerini korumak için devletin koruculuk teklifini kabul etmek zorunda kalmışlardı.

Dağlık ve kayalık bir alanda kurulu olan Géra Cafer köyüne sık sık saldıran PKK köylülerin sert karşılığı ile her defasında geri çekilmek zorunda kalmıştı. Köyün içine sızamayan eşkıya köy yollarına pusu kurarak çok sayıda Géra Caferliyi katletmişti.

Kanlı pusular ve mayınlı saldırılar…

1994 yılında Géra Cafer  yoluna pusu kuran  PKK’li çeteler, yaya olarak köylerine giden köylülere ağır silahlarla saldırdı.  Olayda  Beşir Tokdemir, Mahmut Kaya, Hasan Orhan, Hüseyin Orhan ve Ramazan Orhan katledildi.

Defalarca  köy yoluna mayın döşeyen PKK’lilerin saldırılarında  Beşir Ulaş, Selim Orhan ve 11 yaşındaki M. Ali Tokdemir yaşamını yitirmişti.  Batman’da okul okuyan Nusrettin Çiçek ise  1995 yılında köyüne giderken PKK’li eşkıya tarafından kaçırılmış ve bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

PKK’nin saldırıları sırasında çok sayıda köylü sakat kalmış bazı köylüler ise şarapnel parçaları nedeniyle gözlerini kaybetmişti.

Kuşatma ve açlık…

Devletin esamesinin okunmadığı bölgede Géra Cafer’i muhasara altında tutan PKK’li çete, köye giriş-çıkışlara engel olmuş, köylüler açlıktan ölecek dereceye gelmişti. PKK’nin kuşatmasını kırabilen köylüler Dargeçit’e geldiğinde PKK’nin tehdit ettiği esnaftan parayla dahi gıda maddeleri alamıyorlardı. Bin bir güçlükle Midyat’a  ulaşan köylüler, buradan aldıkları yiyecekleri köylerine götürebiliyorlardı. Bu sıralarda da çoğu zaman PKK’nin silahlı saldırısına uğruyorlardı.

PKK’nin zulüm ve baskılarının olduğu dönemde köyünün muhtarı olan Mehmet Uğurtay, Géra Cafer köyünün maruz kaldığı tüm sıkıntıların tanığı olmuştu.

2000 yılından sonra PKK çevreleri tarafından kendisi hakkında açılan bazı davalardan yargılanan Uğurtay’ın hakkındaki iddiaların asılsız olduğu anlaşılmış ve Uğurtay mahkeme tarafında beraat edilmişti.

2005  yılında emekli olan Uğurtay, bölgedeki çatışmaların azalmasıyla kendisine ait minibüsle taşımalı eğitim gören öğrencileri köyden okula götürüp getiriyordu.

Hür Dava Partisinin kurulmasından sonra Uğurtay, HÜDA PAR’ın seçim çalışmalarına aktif olarak katılmıştı.   (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir