• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...
`Ölüm, Açlık Grevindekileri Tehdit Ediyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RAMALLAH  - Filistin Esirler Bakanı İsa Karaki, israil hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli mahkumlar için "Ölüm, açlık grevindekileri tehdit ediyor" dedi.

Batı Şeria`nın El-Bira kentinde kurulan protesto çadırının önünde milletvekilleri, çeşitli grupların liderleri, insan hakları kurumlarının temsilcileri, israil hapishanelerinden salıverilenler ve tutuklu yakınlarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Karaki, basın toplantısında yaptığı konuşmada, en uzunu 34 gün olmak üzere farklı zamanlarda açlık grevine başlayan 350 Filistinliye ilişkin, "Sağlıkları tehlikede, birçoğu hastaneye kaldırıldı. Aralarında bilinç kaybı yaşayanlar, kan kusanlar var" diye konuştu.

israil Hapishaneler İdaresi`nin, açlık grevindeki Filistinlilere baskı yaptığını ve tehdit ettiğini savunan Karaki, yetkililerin tutukluları yormak için bulundukları hapishanelerden başka hapishanelere naklettiklerini söyledi.

- "Ölüm açlık grevindekileri tehdit ediyor"

Karaki, greve katılımın giderek arttığını, Nefha ile Negev hapishanelerinde 120 kişinin, diğer mahkumlara destek için açlık grevi başlatmayı planladıklarını aktardı.

"Filistinli esirlerin tehlikeli ve olağanüstü bir durumda" olması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi`ne başvurulması gerektiğini belirten Karaki, "Ölüm açlık grevindekileri tehdit ediyor" şeklinde konuştu.

Esirler Kulübü Başkanı Kaddura Faris da pazar gününe kadar farklı hareketlere mensup tutukluların da greve katılacağı ve sayının bin 500`e ulaşacağını ifade etti.

Filistin`de 120 idari tutuklu, Nisan ayında israil`in idari tutukluma siyasetini protesto etmek amacıyla açlık grevine başlamış, bu sayı diğer mahkumların da greve katılmasıyla 350`ye ulaşmıştı.

israil istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun israil güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

Gazze`deki Filistin Hükümeti Esirler Bakanlığı verilerine göre, israil hapishanelerinde 5 bin 200 Filistinli tutuklu bulunuyor. Bunların 191`i idari tutuklu olarak israil hapishanelerinde bulunuyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir