• DOLAR 32.564
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.413
  • ...
Avrupalılar AB`yi Reddetti?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslamofobi yanlıları, göçmen karşıtları ve AB aleyhtarı aşırı sağcılar ile radikal sol partiler sandıklarda Brüksel yanlılarını sildi süpürdü. Ekonomik krizdeki Birliğin siyasi geleceği tehlikede. Almanya`da Merkel hezimete uğrarken Fransa`da AB`ye isyan eden ırkçı Ulusal Cephe, İngiltere`de ise `Brüksel`e hayır!` sloganıyla oy isteyen Bağımsızlık Partisi birinci geldi. Ulusal Cephe, Meclis`in feshedilmesini istedi. İsveç`te Feminist Parti ikinci olurken Yunanistan`da ise radikal solcu Syriza ipi gögüsledi.

Almanya`nın ekonomik ve siyasi etkisinden dolayı IV. Reich ( IV. Alman İmparatorluğu) şeklinde nitelendirilmeye başlanan Avrupa Birliği (AB) bir siyasi deprem yaşıyor. AB üyesi 28 ülkede yapılan ve tüm kıtada Birlik`e karşı bir öfke patlamasına yol açan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, sandıktan çıkan sonuçlar Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki `Almanya İmparatorluğu`nun adeta ölüm fermanı oldu.

Bu ölüm fermanında Rusya`nın Ukrayna krizindeki rolünün payı yüksek. AB ve özellikle Berlin`in destek verdiği kriz sonucu Ukrayna`nın yarısı Rusya tarafından ilhak edildi. AB seçimlerinde sandık başına gidenler Merkel liderliğindeki Brüksel`in Ukrayna krizindeki siyasi çöküşünü de göz önüne alarak oy verdi.

GELECEK KARARDI

Bu anlamda Avrupa Birliği`ne üye 28 ülkede yapılan seçimler tam bir siyasi şoka yol açtı. İslamofobi yanlıları, göçmen karşıtları ve AB aleyhtarı aşırı sağcı partiler ile radikal sol partiler sandıklarda liberal ve Hristiyan demokratları neredeyse sildi süpürdü. Ekonomik krizdeki Birliğin siyasi geleceği toz duman içinde görünüyor.

MERKEL`E AĞIR DARBE

Almanya`da hezimete uğrayan Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri ilk sonuçlara göre (CDU ve CSU) 42 sandalyeden 7`sini kaybetti. Aşırı sağcı NPD ilk kez milletvekili çıkardı. NPD dışında, avro karşıtı popülist AfD partisi de yüzde 6,5 oyla 6 milletvekili çıkardı. Merkel`in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını 6,8 puan artırıp vekil sayısını da 23`ten 27`ye yükseltti.

MECLİS FESHEDİLDİN!

Fransa ve İngiltere`de de AB`ye isyan bayrağı açan göçmen karşıtı ve İslam düşmanı aşırı sağcı partiler kazandı. Fransa`da Ulusal Cephe, İngiltere`de ise `Brüksel tarafından yönetilmeye hayır!` sloganıyla oy isteyen Birleşik Kralllık Bağımsızlık Partisi (UKIP) birinci geldi. Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Fransa Meclis`inin feshedilmesini istedi.

HOLLANDE İSTİFA!

Cumhurbaşkanı François Hollande`ın iktidardaki Sosyalist Parti`sinin yüzde 14,5 oy alarak üçüncü olduğu Fransa`da aşırı sağcı Ulusal Cephe (Front National) yüzde 25 oyla birinci oldu. Başbakan Manuel Valls, sonuçları `deprem` diye nitelerken Le Pen, Cumhurbaşkanı Hollande`ı istifaya çağırdı. Hollande ise seçim sonuçlarının, seçmenin, siyasete ve Birliğe yönelik güvensizliğini ortaya koyduğunu ileri sürdü. Hollande, AB liderlerine, Fransa`nın önceliğinin, istihdam ve ekonomik büyüme olduğunu bir kez daha söyleyeceğini bildirdi.

`BU BİR KARŞI DEVRİM`

İngiltere`de ise AB karşıtı UKIP ise oyların yüzde 33`ünü aldı. UKIP lideri Nigel Farage AB`nin başarısız bir proje olduğunu belirtti. İngiliz basını ise `UKIP bir protesto değil, karşı devrim` manşetleri attı. Yunanistan`da da aşırı sol parti Syriza birinci oldu. Syriza lideri Alexis Tsiparas, alınan sonuçlarla birlikte Yunan halkının kemer sıkma önlemlerine `hayır` dediğini söyledi. İsveç`te de Feminist Parti sürpriz şekilde ikinci oldu.

Brüksel şokta!

Fransa`da ırkçılar, Almanya`da Nazi`ler, İngiltere`de anti AB`ciler, Yunanistan`da solcular, İsveç`te Feministler, Belçika`da ayrılıkçılar seçimi kazandı

Avrupalılar AB`yi reddetti

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, sonuçlardan sonra `Bu gece Avrupa Birliği muazzam bir şekilde reddedildi. Bu, kimliğimizi geri alma yolundaki uzun yürüyüşte ilk adım ve kemer sıkma politikalarının sonu` dedi. Belçika`da da Avrupa Parlamentosu seçimleriyle eşzamanlı gerçekleştirilen genel ve bölgesel seçimlerde ilk sonuçlara göre Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunan Yeni Flaman İttifakı (N-VA) oy patlaması yaptı. Federe yapılı Belçika`da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 60`ının yaşadığı Flaman bölgesindeki partinin lideri Bart De Wever`inoylarını yaklaşık 5 puan artırdığı görüldü.

Üç Türk seçildi

Yunanistan`daki yerel seçimlerin ikinci turunda Batı Trakya Türk azınlığın yaşadığı İskeçe`de Cemil Kabza, Rodop ilindeki Kozlukepir`de (Ariana) Rıdvan Ahmet, Yassıköy`de (İasmos) ise İsmet Kadı başkan seçildi. Türk azınlık Gümülcine Belediye Meclisi`ne 13, İskeçe Belediye Meclisi`ne de 3 üye seçti.

Naziler Meclis`te

Almanya`da Neo Nazi partisi NPD bir sandalyeyle ilk kez Avrupa Parlamentosu`na girerken Yunanistan`da da aşırı sağcı Altın Şafak, AP`ye 3 temsilci gönderiyor.

İşte grupların dağılımı

Avrupa Parlamentosu`nda siyasi grupların sandalye sayısı kesin olmamakla birlikte önemli oranta netleşti. Kesin olmayan sonuçlara göre 751 üyeli parlamentoda Avrupa Halk Partisi (EPP) oyların yüzde 28,3`ünü alarak 212 sandalye kazandı. Bununla birlikte sonuç, grubun 60 sandalye kaybettiğini gösteriyor. Sosyalistler yüzde 24,7 oyla 186, Liberaller (ALDE) yüzde 9,32 ile 70, Yeşiller de yüzde 7,32 oyla 55 sandalye kazandı. Avrupa Birliği karşıtı Özgürlük ve Demokrasi grubunun sandalye sayısını korudu. Aşırı sol ise Yunanistan`daki Siriza partisinin sayesinde 12 sandalye kazanarak seçimlerde oy oranını artırdı. Siriza oyların yüzde 26`sını alarak tüm partileri geride bıraktı. EPP`nin Avrupa Komisyonu Başkanlığı`na aday gösterdiği Jean Claude Juncker bu göreve rakibi Martin Schulz`a göre bir adım önde görünüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir