• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çelik: Yaşam odası ile ilgili yasal düzenleme yapacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bugün akşam saatlerinde Somada’ki facia bölgesine geldi. Bölgede çalışmaları yerinden koordine eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşen Çelik, daha sonra Bakan Yıldız ile birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin madenlerde yapılan yaşam bölgelerinin neden zorunlu olmadığı ve bu eksikliğin ihmal kapsamına girip girmediği sorusu üzerine Bakan Çelik, maden ocaklarındaki yaşam odalarının şuanda zorunlu olmadığını belirterek, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılacağını söyledi.

 

Çelik, “Bu yaşam odalarının bizim mevzuatımızda yok. Biz Uluslar arası Çalışma Örgütü(ILO)’nun 155, 161 ve 187 SAYILI işsağlığı ve güvenliği ile ilgili sözleşmelerini onaylamış bir ülkeyiz. 176 sayılı sözleşme ile ilgili de şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama şunu da ifade edelim bu sözleşmeyi imzalayan henüz henüz 28 ülke var. Yani dünya ülkeleri imzalamış da Türkiye imzalamamış diye bir durum yok. Çalışmalarımı inşallah kısa süre içinde sonuçlandıracağız. Kurtarma odaları ile ilgili, birazda bizim madenlerimizin durumu, teknoloji ile de bağlantılı değerlendirilebilir.” dedi.

 

“Ezber bozan bir kaza"
Somadaki facia ile ilgili ‘İzahında zorlandığımız ezber bozan bir kaza’ yorumunda bulunan Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Olay yeri incelenmeden raporlar ortaya çıkmadan yapılan değerlendirmelerin ne kadar spekülatif olduğunu gördük, trafo tartışmalarında. Biz çok hassas olacağız. En ufak bir ayrıntıyı bile ıskalamadan bu meselenin net bir şekilde vuzuha kavuşması konusunda elimizden gelen çabayı göstereceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Bir diğer konu, önümüzdeki süreçte bu iş kazasını aydınlatacak olan yol levhalarımız önem arz ediyor. Birisi işletmenin risk değerlendirme raporu, acil durum planlaması raporları, otopsi raporları, çalışanlar ve sendika temsilcilerinin görüşleri önem arz edecek karanlık noktanın kalmaması açısından. Bir de iş yeri rapor defterleri var. Savcılık bunların hepsine inanıyorum ki el koymuş durumdadır.”

 

Kazada hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yönelik yapılması planlanan düzenlemelere ilişkin ise şunları kaydetti: “Sosyal güvenlikle ilgili biz ocakta bulunan kardeşlerimizi konuşmamız doğru olacaktır. Ancak hayat devam ediyor. Kimsenin endişesi olmasın. SGK başkanımız ve tüm ekibi buradalar. İlk günden itibaren Manisa'da bir kriz merkezi kurmuş durumdayız. Yapılacak çalışmalar devam ediyor. Çok kısa süre içinde ailelere ulaşılacak, bizzat evlerinde ulaşılacak. Eğer yasal bir düzenleme gerekiyorsa ki olduğunu bana ifade ettiler, onu da hemen meclise sevk edip orada bir aksaklığın yaşanmamasını sağlayacağız.” (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir