• DOLAR 32.58
  • EURO 35
  • ALTIN 2418.924
  • ...
"Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler" çalıştayı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- 21-22 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenecek Çalıştaya bilim adamlarının yanı sıra Van merkez başta olmak üzere Ağrı, Muş, Hakkâri, Şırnak, Bitlis ve Siirt illerinden müftüler ve kanaat önderleri bizzat davet edildi.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Zeki Taştan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Danışması Doç. Dr. H. Eray Çelik 21-22 Mayıs tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde düzenlenecek olan çalıştay öncesi basınla bir araya geldi.

 

“Genç kalınmış bir çalıştayı gerçekleştiriyoruz”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, geç kalınmış bir çalıştayı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bugün önemli bir konu ile ilgili önemli bir çalıştay ile ilgili özellikle bölgemizi ilgilendiren bir çalış tay ile ilgili sizlere bilgi vermek istedik. İnşallah çalış tayımızı da zaten yakinen takip edeceksiniz ve orada da yakinen müşahit edeceğiz ki bu çalıştaya bu bölgenin ciddi bir ihtiyacı varmış bugüne kadar. Ancak bugüne kadar geç kalınmış bir çalıştay inşallah 21-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirmiş olacağız. Çalıştayımızın ana başlığı şöyle, “çözüm süreci, beklenti ve temenniler.” Burada şunu hedefledik, bu çalış tayımızın temeli şu yıllarca bu bölgede terörle mücadele edilirken belki birçok insan dinlendi ancak bu bölgede hâkim durumda olan bölge insanın fikirlerine, düşüncelerine müracaat ettik. Kanaat önderlerine belki yeterince kulak verilmemiş olunabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu çalış taya başlamadan önce biz bir ön çalışma yaptık” dedi.

 

“Kanaat önderlerinin çözüm süreciyle ilgili görüşlerini alacağız”
Rektör Battal, kanaat önderleriyle birebir görüştüklerini belirterek, “Bir ön çalışma yapıldı ve bu ön çalışma da şunu gördük ki insanlar “evet bizim sesimize de kulak verin, bizi dinleyin, bizim söyleyeceklerimiz var” dediklerini gördük. Buradan hareketle biz dedik ki bunu bir çalıştaya dönüştürelim, insanları çağıralım, hiçbir ideolojik duruşu olmayan, herkese, her kesime eşit mesafede duran üniversitenin bu çalıştayı yapması en doğruydu ve karar verdik. Adım attık ve inşallah davetiyeleri bastırdık. Birebir bütün kanaat önderleri ile görüştük. Bölgenin bütün kanaat önderleri ile görüştük. Davetiyelerimizi verdik ve şuan da sanırım 150 civarında kanaat önderi üniversitemize gelecekler ve fikirlerini beyan edecekler. Yani çözüm süreci öncesinde ki görüşleri ne? çözüm sürecine ilişkin görüşleri ne? Çözüm süreci sonrasında ki beklentileri ne? Bunları o insanlarımızın sesine kulak vererek, biz bunu bir kitapçık haline dönüştürüp ilgili yerlere ilgili gerek makamlara göndereceğiz. Tabi ki bu esnada biz yine il müftülerimizden de yardım aldık, şu anlamda onlarında bölgelerinde tanıdıkları büyük kanaat önderlerinin özellikle isimlerini aldık ve onlara ulaştık. Bu özellikle ağrı, muş, Bitlis, Hakkâri, Şırnak illerimizdeki bütün kanaat önderlerine ulaştık. İnşallah bu yapmış olduğumuz ön çalışmalarda da gördük ki, bu çalış taydan katılacak herkes memnun. Gerçekten de beklentileri ve üniversitenin buna öncülük etmesi anlamında oldukça önemli olduğunu gördük. Bu süreçte inşallah hep birlikte sonuçlarını da olumlu bir şekilde hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“Bu çalıştayımız Türkiye’de bir ilk olacak”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Endüstrisi Müdürü Zeki Taştan Stratejik Araştırmalar Merkez Müdürlüğü henüz yeni kurulmuş bir birim olduğunu belirterek, “Bu birim kurulduktan sonra asıl amacı olan Van merkez, bölge illeri ve yurt dışı ile ilişkiler bağlamında üniversite de stratejik planlarını hesaplamak ve geleceğe yönelik perspektifleri sağlamak amacıyla kuruldu. Sayın rektörümüzün bize tebliğ ettiği işlerden ilki çözüm sürecinin üniversite bağlamında, bilimsel anlamda değerlendirilmesi için çalışmalar yapmamızdı. Sayın Rektör Danışmanımız Eray Çelik’te bu konuda çözüm süreci beklenti ve temennilerle ilgili bir çalıştay yapabileceğimizi söyledi. Fikir terapisinden sonra biz bu çalıştayın yapılabileceğine karar verdik. Bu çalıştayın en önemli özelliği rektörümün de belirttiği gibi bu çalıştay Türkiye’de bir ilk olacaktır. Yani hiçbir üniversite de tabana yönelik bu kadar kapsamlı her hangi bir bilimsel etkinlik düzenlenmemiştir. En önemli amaçlarından bir tanesi budur. 200’e yakın bilim adamımızın bölge illerinde yaşayan kanaat önderlerimizi bizler bilim adamları olarak değerlendirdik. Çünkü bulunmuş oldukları mevkilerde yer alan bu kişiler çok önemli isimlerdir. Bu önemli isimlerimize öğretim görevlilerimizin bizzat kendileri davetlerde bulundular. Ve 21-22 Mayıs için yaklaşık olarak 250 kişiye ulaşıldı ve bunlardan 200 kişiye yakında bir dönüş aldık. 150 kişi katılabileceğini bildirdi ve bizler bu oturumumuz ona göre ayarladık. Çalıştayımız 2 gün boyunca devam edecek. 2 gün boyunca 3 ayrı oturum gerçekleştireceğiz ve bu oturumlarımızı ayrı ayrı salonlarda yapacağız. Orada yapılan açıklamalar ve verilen önerilerin hepsi bir kitapçık haline getirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacak. Burada asıl önemli olan şey yapılan saha çalışmasıydı” şeklinde konuştu.

 

“Dünya üniversitesi yolunda ilerleyen üniversiteyiz”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Danışmanı Eray Çelik ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin memleketin en önemli paydaşlarından bir tanesi olduğunu  ifade etti.

 

Çelik  sadece Van’ın değil; bölgenin, ülkenin ve dünyanın en önemli paydaşlarından bir tanesidir diyerek, “ Rektör hocamızın da bahsettiği gibi biz her zaman dünya üniversitesi yolunda ilerleyen bir üniversiteyiz. İşimiz sadece ders vermek değil toplumsal olayların çözümü anlamında da kararlıyız. Son 3 yılda rektörlüğümüz çalışmalarına baktığımız zaman muhtar toplantılarından, kadın toplantılarına, STK’lardan, farklı mezhep kuruluşlarına, madde bağımlılığından, sokak çocuklarına kadar bizim bu kentle ilgili bir derdimiz var. Bizlerde bu kentin ve bu ülkenin dönüşmesini istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Çalıştayda yeni fikirlerin verilmesini bekliyoruz”
Çelik, bu çalışmalarından bir tanesi de çözüm süreci ile ilgili yapacakları çalıştay olduğunu ifade ederek, “Bunun hemen arkasından bir sosyologlar toplantısı yapacağız. O alan uzamanlar ile birlikte burada iki gün boyunca beyin fırtınası yapacağız. Yapmış olduğumuz bu çalışmanın ardından ortaya çıkan verileri burada paylaşacağız. Daha sonra Haziran sonu itibariyle Zaho’dan Ronahi’ye olan 12 tane üniversitenin rektörlerini davet ettik. Yalnız biz sadece buradaki sorunlar ile ilgilenmiyoruz. Eylül ayı itibariyle de Türkiye’de farklı mezhep kuruluşları ile bir araya geleceğiz. Bölgedeki çözüm süreci ve ekonomik sorunlar ile ilgili bir dizi çalışma gerçekleştireceğiz. Bu anlamda iki ayrı bölge de çalışmalar yaptık ve katılımcıları davet ettik. Bunun için ayrıca bir afiş hazırladık ve o afişte Mevlana’nın sözüne yer verdik. Tanıtımımızı “Dün dünde kaldı, bugün yeni şeyler söylemek lazım can cazım.” Biz bununla hareket ediyoruz. Bu çalıştayında yeni fikirler vereceğini de bekliyoruz” dedi.

 

“Çalıştayımız canlı takip edilebilinecek”
Çalıştayda Kürtçe, Türkçe, Farsça ve Arapça dört ayrı dilde sunumların yapılacağını belirten Çelik, “Yani anlayacağınız çalıştayda herkes istediği dili kullanacak bunun için çevirmenlerimizde hazırda bulunacak. Tabi bunlar kayıt altında tutulacak. Bu çalıştay için ayrıca bir web sitesi kurduk ve çalıştaya katılamayan insanlarımız Türkiye’nin her hangi bir bölgesinden bu çalıştayı canlı takip edebilecekler. Mevlana salonunda yapılan çalıştay takip edilecek. Diğer salonlarda yapılan çalıştaylar CD’lere atılacak ve paylaşılacak. Bunları da bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra bütün yetkililer ile paylaşacağız. Bu arada son olarak 1 Haziran’da yapılacak olan rekor denemesi için bizlerde hazır bulunacağız. Ancak 1 Haziran’da yapmayı planladığımız bando ekibi Soma’da yaşanılan facia sebebiyle orada sahne almayacak. Onun yerine orada bir çadır kuracağız ve orada ilahiyat bölümünde okuyan öğrencilerim bulunacak ve o gün içerisinde mevlitler okutulacak. Yine orada yer alacağız ama koro ve bando ekibi olarak değil mevlit okutulması için Atatürk parkında olacağız” ifadelerini kaydetti. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir