• DOLAR 32.284
  • EURO 34.701
  • ALTIN 2403.931
  • ...
Kıraç: İlimizin güzellikleri dünyaya tanıtma imkanı bulacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Sempozyumda açılış ve protokol konuşmaları kapsamında bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Peygamberler diyarı olan böylesi bir beldede bulunmaktan ve bu manevi havayı solumaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. 

"Bu manevi iklimi soluma imkanı elde etmiş olmanın bahtiyarlığı içindeyiz"

Hicretten yaklaşık 7 sene sonra Hz. Süleyman’ın komutanlığında fethi gerçekleşen Diyarbakır`da Sahabenin ilk namazlarını Ulu Cami’de kıldıklarını söyleyen Vali Kıraç, Diyarbakır`ın Hz. Süleyman Cami, Hasan Paşa Hanı ve diğer mekanları ile İslam’ın en kutsal beldelerinden biri olduğunu söyledi. 

Vali Kıraç, "Ancak diğer taraftan Diyarbakır’ın fethinden belki yüzlerce yıl önce Kutsal Kitabımızın isimlerini zikrettiği Hz. Zülküfl ve Hz. Elyasa peygamberler de Eğil’i şereflendirmişlerdir. Kuran- Kerim’de anılan ve medfun olduğu kati olan 2 peygamberle beraber Osmanlı Salnamelerinde isimleri geçen Nebi Hallak, Nebi Harun ve Nebi Harut ile beraber Eğil, adeta bir kutlular kervanına ev sahipliği yapan bir şehirdir. İşte bugün açılışını yaptığımız Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri programı ile bu manevi iklimi soluma imkanı elde etmiş olmanın bahtiyarlığı içindeyiz." ifadelerini kullandı. 

 "Cevherin kıymetini ancak cevherden anlayan bilir"

Diyarbakır`ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını ve İslam’ın 5. Harem-i Şerif’i olan Ulu Camiyi bağrında barındırdığını hatırlatan Vali Kıraç, Diyarbakır`ın en önemli değerlerinden birinin de, şehit sahabe türbelerinin olduğuna dikkat çekti.

Vali Kıraç, "Cevherin kıymetini ancak cevherden anlayan bilir. Burada yatan peygamberlerin, sahabelerin kıymetini de bizlerin bilmesi, idrak etmesi ve buna göre hareket etmesi son derece önemlidir." ifadelerini kullandı. 

"Diyarbakır kültür ve inanç turizm merkezi olma yolunda ilerliyor"

Son zamanlarda yapılan faaliyetlerle Diyarbakır’ın bir kültür ve inanç turizmi merkezi olma yolunda ilerlediğini söyleyen Vali Kıraç, Dört Ayaklı Minare, İç Kale gibi yerlerin yanında henüz gün yüzüne çıkmamış birçok eserlerin keşfedilmeyi beklediğini dile getirdi. 

Vali Kıraç, " Bu anlamda Diyarbakır Valiliği olarak 23-24 Mayıs tarihlerinde ülkemizdeki saygın İslam Tarihçilerinin ilimizde bir araya getireceğiz. Yine Haziran ayında önemli İslam şahsiyetlerinden Sarı Saltuk adına düzenleyeceğimiz sempozyum ile bir kere daha manevi atmosferin insanımızca solunmasına imkan sağlayacağız. Geçtiğimiz aylarda TRT ile yaptığımız protokol çerçevesinde çekimine başladığımız belgesel sayesinde ilimizin güzellikleri bütün dünyaya tanıtma imkanı bulacağız." dedi.   (Ali Adiyaman / Fikret Özkan  - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir