• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
`Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi` acilen imzalanmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa, Soma’daki maden faciasıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. 

Soma’daki maden ocağında yaşanan olayın yüreklerini yaktığını ifade eden Argünağa, “Batman Mazlum-Der ailesi olarak, çok büyük acılar yaşayan Soma halkıyla dayanışma içerisine giren Batman’daki sivil toplum ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte kitlesel basın açıklaması etkinliğine katıldık. Soma halkının acısını yüreğimizde paylaşıyoruz. Manisa`nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür işletmesinde meydana gelen patlamada şu ana kadar 282’yi aşkın madencinin hayatını kaybetmesi hepimizi derin bir üzüntüye boğmuştur. Mazlum-Der ailesi olarak ölenlere rahmet ve mağfiret, yaralılara acil şifa diliyor; patlamada hayatını kaybeden emekçilerin ailelerinin ve sevenlerinin acısını paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz.” dedi. 

2012 yılında yalnızca maden sektöründe 81 işçinin, 2013 yılında ülke genelinde bin 235 emekçinin ve 2014 yılının daha ilk dört ayında en az 369 emekçinin ağır ve denetimsiz çalışma koşullarında hayatını kaybettiğini vurgulayan Argünağa, yaşanan bu can kayıplarının “ihmal” ya da “kaza” olarak geçiştirilemeyeceğini söyledi. 

Yaşanan olayın basit bir ihmal olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getiren Argünağa, “Mezkûr soru önergesinde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çeşitli tarihlerde yapılan teftişlerde tespit edilen noksanlara rağmen üretim faaliyetlerinin durdurulmadığına, bunun yerine para cezası ile yetinildiğine dikkat çekilmişti. Haliyle yaşanan bu ağır kaybın basit bir ihmal olarak değerlendirilmemesi gerektiği aşikârdır. Maden ocakları işçiliğinin hata kabul etmeyen, ağır ve tehlikeli işler sınıfına girdiği ve en ufak bir noksanın hayati tehlikeler doğurabileceği gerçeğine rağmen, denetimlerin yetersiz kalması, tespit edilen hatalara ve eksikliklere karşı kalıcı çözüme dönük ciddi yaptırımların uygulanmaması çok ağır bir sonuca yol açmıştır.” diye konuştu. 

Böylesi olayların bir daha yaşanmaması için yetkililere çağrıda bulunan Argünağa, “Mazlum-Der olarak hepimize yeniden büyük bir acı yaşatan böyle bir hadisenin tekrar etmemesi için siyasi iktidarın kamusal yetki ve denetim mekanizmasını işçilerin can sağlığı ve güvenliğini korumak üzere etkin bir şekilde işletmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Bunun için Uluslararası Çalışma Örgütü`nün, işverenleri kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, riski kaynağında bertaraf etme ve güvenli çalışma sistemleri tasarlama gibi maddelerle yükümlü tutan “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”nin acilen imzalanmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir