• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Katil Sisi`nin Katar Sancısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da, cumhurbaşkanı adayı eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, Katar`a "Mısır halkını daha fazla kaybetmeme çağrısında bulundu.

Mısır televizyonlarının yayımladığı programda konuşan Sisi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar ve Cezayir`e yönelik açıklamalarda bulundu.

Sisi, Katar`a yönelik mesajında, "Katar`a, `Mısır halkını daha fazla kaybetme` diyorum. Halkın büyük çoğunluğu, daha önce hiç görülmemiş bir şekilde Katar ve Hamas`tan çok muzdarip" dedi.

Körfez ülkeleri ile ilişkiler konusuna da değinen Sisi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminden sonra Arap ülkelerinin Mısır`a 20 milyar doları aşan yardımından övgüyle söz ederek, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Suudi Arabistan`a yapacağını belirtti.

Sisi, "Arap kardeşlerimiz Mısır`a çok yardımda bulundu. Yapacakları yardım çok önemlidir. Arap kardeşlerime güveniyorum. Onların Araplıklarına, vatanseverliklerine, özverilerine ve bölgedeki yeni durumu anlamalarına güveniyorum" diye konuştu.

Geçen dönemde Mısır`ı desteklemesinden dolayı Suudi Arabistan Kralı Abdullah`a teşekkür eden Sisi, Suudi Arabistanlılara ülkelerini şer odaklarına karşı korumaları çağrısında bulundu.

BAE`ye de teşekkür eden Sisi, BAE`lilere "Dikkat etmeleri ve ülkelerine sahip çıkmaları" çağrısında bulundu.

Kuveyt`e yönelik açıklamasında ise Sisi, "Kuveyt`e diyorum ki `biz kardeşiz`. (Irak-Kuvet savaşına işaret ederek) Siz bir sınavdan geçtiniz, biz de gerçek sınavdayız" ifadesini kullandı.

Libya`nın içinde bulunduğu duruma ilişkin ise Sisi, "Libya devleti hızlı bir şekilde geri dönmeli. Libya`daki mevcut durum ve sınırlarını koruyamaması Mısır`a karşı büyük bir tehdit teşkil ediyor" dedi.

Cezayir halkı hakkında kötü bir söz söylemedim

Cezayir halkına da seslenen Sisi, "Cezayir halkına diyorum ki `ben sizin hakkınızda kötü bir söz söylemedim`. Arap halkının hepsine saygı duyuyorum" diye konuştu.

Mısır basını, ülkede bulunan üniversitelerdeki bir grup öğretim görevlisinden oluşan heyet ile perşembe günü görüşen Sisi`nin, "Mısır ordusu güçlü, ülkenin batısında herhangi birine bir şey olursa ordu orada olur. Bu, özgür orduya bir uyarıdır. Herhangi bir durum yaşanıp halktan birisine bir şey olursa ben 3 günde Cezayir`e girebilirim" dediğini yazmıştı.

Cezayir basını da Sisi`ye ait olduğu savunulan bu açıklamaları ülkelerine söylenmiş kötü sözler olarak kabul etmiş, Mısırlı ve Cezayirli aktivistler sosyal paylaşım sitelerinde açıklamayı kınayan paylaşımlarda bulunmuşlardı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı ise Sisi`nin seçim kampanyası müdürünün söz konusu açıklamanın Sisi`ye ait olmadığını belirttiğini açıklamıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir