• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Bursa, ulusal coğrafi işaret strateji çalıştayında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Ersan Aslan’ın Bursa’yı ziyaretleri sırasında Bursa valisi Münir Karaloğlu Bursa Valiliği’nin;  hedefinde ilimizin coğrafi işaretli ürün sayısını arttırmak olan “Menşei Bursa” ve “Avrupa Yöresel Üreticiler Eğitim Platformu” (ELMA-TP) projeleri hakkında bilgi verdi.

 

Bunun üzerine Müsteşar Ersan; Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı tarafından coğrafi işaretler alanında ulusal stratejinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştaya Bursa ilinde bu alanda yaptıkları çalışmaları paylaşmaları için  Bursa Valiliği’ni davet etti.

 

Bakanlıklardan  yetkili ve temsilcilerinin katıldığı çalıştaya 81 il içersinden” Ulusal Coğrafi İşaret” ve “Avrupa Coğrafi İşaret” alanında çalışmalar yapılması nedeniyle bir tek Bursa Valiliği davet edildi. Vali Münir Karaloğlu’nu temsilen çalıştaya Vali Yardımcısı İl AB Daimi Temas Noktası Ahmet Hamdi Usta katıldı.

 

Usta çalıştayda Vali Karaloğlu’nun da takip ettiği konuları itibariyle birbirini tamamlayarak devam eden  BEBKA tarafından hibe desteği verilen “Menşei Bursa” ve  Ulusal Ajans tarafından 400 bin euro ile desteklenen “Avrupa Yöresel Üreticiler Eğitim Platformu”  projeleri ile ilgili bilgi vererek, “Tanıtım için önemli bir araç olan coğrafi işareti merkezine alan “Menşei Bursa”  projemizle turizmde bölge ve ilimizin ziyaretçi ekonomisi oluşturma hedefine katkı koyarak gastronomi turizminde Bursa’nın  çekim merkezi olması için çeşitli faaliyetlerin yanı sıra  büyük  ilgi gören “Gastronomi Festivali” düzenledik, projelerimizle sahip olduğumuz yöresel ürünlere dikkat çektik.  dedi.  Ayrıca “Sayısı yedi olan coğrafi işaretli yöresel ürün sayımızı da arttırmak için tüm kurumlarımızı harekete geçirdik.” dedi.

 

Valiliğin ikinci projesi Elma-TP projesinden de söz eden Usta “İlimizin coğrafi işaretli yöresel ürün sayısını arttırmayı hedefleyen ikinci projemizde Yunanistan, Letonya, İtalya, Slovenya ve Türkiye (Bursa) da bulunun birlikler, kalkınma ajansları, tarım ve gıda kümeleri ile bir konsorsiyum oluşturduk. Yöresel üretime dayalı küçük ve orta ölçekli işletmelerde (tarım ve gıda) kolay erişilebilir ve kariyer odaklı mesleki eğitim ortamları oluşturarak,  firmaların Pazar paylarını ve yeni pazarlara girme kapasitelerini artırmak, böylelikle işletmelerin, bölgenin ve ülkenin rekabet gücüne ve büyümesine katkı sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler yapıyoruz. 2 yıl sürecek projemizde Bursa’da proje ortakları ile “Proje Açılış Toplantısı, İkinci olarak Slovenya’ da “Yöresel Ürünlerin Bugünü ve Geleceği” çalıştayı,  Bursa’da da ilimiz yöresel ürünleri üzerinde çalışma yapmak üzere “Ürün Seçme” çalıştayı düzenledik. Şu anda çalıştayda yapılan anketin değerlendirme çalışmaları devam ediyor.” dedi. Usta konuşmasını çalıştaya davet edildikleri için teşekkür ederek tamamladı.

 

Prof. Dr. Habip Asan, coğrafi işaretlerin, kökenin bulunduğu yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösterdiğini söyledi. “Bu nedenle, coğrafi işaretler, ülkelerin önemli kültürel kaynakları arasında sayılmaktadır. Coğrafi işaretlerin kırsal kalkınmaya, ülke ve yöre tanıtımına ve turizme katkısı gibi pek çok farklı işlevinden bahsetmemiz mümkündür. Ancak bütün bunların ötesinde coğrafi işaretleri, sadece bizim sahip olduğumuz öz ve özel değerlerimiz olarak görmek durumundayız” dedi.

 

Prof. Dr. Habip Asan, coğrafi işaretlerle ilgili Strateji Belgesinin de tarafların değerli katkılarıyla hazırlanarak ulusal mahiyet kazanmasının ve ilgili Kurulların onayına sunulmasının hedeflendiğini belirterek, çalışmaya katkı sağlayan herkese teşekkür etti.


Çalıştaya Bursa Valiliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı yetkili ve temsilcileri katıldı. (İLKHA)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir