• DOLAR 32.332
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2285.146
  • ...
Organik tarım üretiminde Türkiye-Alman işbirliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Almanya Tarım Bakanlığı’nca da desteklenen “Çift Taraflı İşbirliği Projesi” kapsamında “Alman-Türkiye İşbirliği ile Organik Tarım” paneline ev sahipliği yaptı.

 

Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde UİB Konferans Salonunda gerçekleşen panelde, organik tarımın yaygınlaştırılması ile sağlıklı bir zeminde üretimden ihracata ve ithalattan tüketime kadar olan süreçte, Türkiye geneli ile Bursa özelindeki gelişmeler ele alındı.

 

Organik tarımcıların yanı sıra panele, Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Bursa Gıda ve Yem Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Eçkin, ETO Başkanı Atila Ertem ile ihracatçılar ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Öğretim Üyeleri ve öğrencileri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmaları kısmında konuşan UYMSİB Başkanı Doktor. Çalı, UYMSİB’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelden çıkacak sonuçların önemli olduğuna işaret etti. Çalı, “Bugün konusunda uzman kişilerin katılımıyla gerçekleşen panelden çıkacak sonuçlar, gerek Bursa’nın, gerekse Türkiye’nin organik tarım üretiminde potansiyelini gözler önüne serecek. Bu panelde elde edilecek sonuçlar ile bizler bu alanda bir yol haritası çizmiş olacağız” dedi.

 

Çalı sözlerini, gerçekleştirilen panelin organik tarım ile genel tarımsal faaliyetler için yararlı olmasını dileyerek tamamladı.

 

Çalı’nın ardından konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ise, “Tarımsal üretimde ciddi bir potansiyele sahip olan Bursa’mızın Avrupa’daki organik ürün pazarı için de önemli bir kaynak oluşturduğuna inanıyoruz” dedi.

 

Onur: Son derece faydalı bir işbirliği olabilir

 

Aytuğ Onur, “İhracatçı birliklerimiz ve üretici firmalarımız önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar doğrultusunda tarımsal üretim ve ihracatta da önemli bir mesafe kat edeceğimize inanıyoruz. Biz de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentimizin ve ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda yönetim kurulumuz, sektör temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan 18 sektörel konseyimizi oluşturduk. Bu konseylerimizden biri olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Konseyimiz de sektörün yol haritasını belirlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

 

Almanya ile organik tarımda yapılabilecek işbirliğinin önemli olduğuna işaret eden Aytuğ Onur, “3 milyon gurbetçimizin bulunduğu ve yılda 37 milyar dolara ulaşan ticaret hacmiyle ülkemizin en önemli partneri konumunda bulunan Almanya ile organik tarım projesinde de işbirliği yapılmasını oldukça faydalı buluyoruz. Çiftçilerimiz, işletmelerimiz ve ihracatçılarımız bu çalışmaların ardından güvenli ve sürdürülebilir ihracat konusunda daha da bilinçli hareket etme fırsatı bulacak” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bursa’nın organik ürün üretimi panelde ele alındı
Yapılan açılış konuşmalarının ardından ise ETO Başkanı Atila Ertem’in Moderatörlüğünde gerçekleşen panele; UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Alara Tarım Bitki Koruma Direktörü Dr. Salih Çalı, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Gülay Beşirli, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Yük. Müh. Erdem Durgut ve ETO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem panelist olarak katıldı. Panelde “Bursa’nın Organik Ürün Üretimi”, “İşleme ve İhracat Potansiyelinde Sebze Bitkileri, Meyve Bitkileri ve Hayvansal Üretim” konuları ele alınırken, konunun uzmanları katılımcılara bu konularda sunum yaptılar.

 

Panel, sunumların ardından soru-cevap kısmı ile sona erdi.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir