• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
Köylerde bağ budama telaşı devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman’da havaların ısınmasıyla birlikte köy sakinleri, üzüm bağlarında hummalı bir çalışma içerisine girdi.

Batman Gercüş’e bağlı Ardıçlı (Acibe) köyü sakinleri, verimliliği arttırmak için başlayan bağ budama işleri devam ediyor. Üzüm bağının etrafını belleyip düzelten köylüler, daha sonra bağları ilaçlayacaklar. 

Ekim ayında ürünlerini toplayacak olan çiftçiler, topladıkları üzümlerle pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi yiyecekler elde edecek.

Bağlarının toprağını bellediklerini ifade eden Ardıçlı Köyü sakinlerinden H.Salih Kalkan, “Köyümüze gelip, üzüm bağlarımızın toprağını bel küreğiyle (mer) belliyoruz. Budama yapıyoruz. Bundan sonra gelip ilaçlama yapacağız. Yoruluyoruz, elimizden bırakmak da olmuyor, fazla mahsul gelmiyor ama yine de geliyoruz. Yine de elhamdülillah gelen mahsulü çocuklarımızla beraber tüketiyoruz.”  ifadelerini kullandı. 

Üzüm bağının topraklarını belleme (merdan ‘bi merê kolana erd’) günü olduğunu söyleyen M. Emin Cihangir, “Bugün bağların etrafını belleme (merdan) günüdür. Üzüm bağlarının etrafını bel küreğiyle belleyip (merdan), düzeltiyoruz. Üzümlerin gür olması ve güzel bir şekilde olması için. Üzüm kesme zamanında da üzümleri kesip, daha sularını çıkarmak için üzümleri ezeceğiz. Bundan elde ettiğimiz suyla pekmez, cevizli sucuk, bastik ve pestil yapacağız. Çocuklarımız yiyecek.” dedi. 

Köylülerden Abdurrahim Kalkan ise, “Batman’dan köyümüze bağlarımızın toprağını bellemek ve düzeltmek için geldik. Bağların etrafını düzeltiyoruz. Yaklaşık bir ay sonra da ilaçlama yapacağız. Ekim ayında da üzümleri keseceğiz inşallah. Kestiğimiz üzümleri ezip suyundan pekmez, cevizli sucuk, bastik ve pestil elde edeceğiz inşallah.” şeklinde konuştu.   (Veysi Rüzgar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir