• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
`PKK Barış Sürecine Rağmen Çocukları Dağa Götürüyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Piknik yapmak bahanesiyle Lice’ye götürülerek PKK’ya teslim edilen 15 yaşındaki Mehmet Sinan Böçküm’ün ailesine Kürt Yazar ve Siyasetçi İbrahim Güçlü beraberindeki bir heyetle ziyarette bulundu.

Acılı aileyi dinleyen Güçlü, ailenin oturma eylemi başlattığı çadırda bir basın açıklamasında bulunarak çocukları kaçıran PKK’ya sert tepki gösterdi.

PKK’nın çocukları ve gençleri orta ve yükseköğretimden koparıp dağa götürme hakkına sahip olmadığını ifade eden Güçlü, PKK’nın bu tutum ve uygulamasının uluslararası antlaşmalara ve çocuk hakları sözleşmesine aykırı olduğunu aktardı.

“PKK hiçbir zaman insan haklarına saygılı olmadı”
PKK kurulduğu günden bu güne kadar hiçbir zaman, kişisel ve grupsal haklara saygılı olmadığını söyleyen Güçlü, PKK’nın her zaman bu hakları ihlal ettiğini ve ortadan kaldırdığını söyledi.

PKK’nın kendi yanlış siyasetini sürdürmek ve kabul ettirmek adına pragmatist hareket ettiğini ve öldürmeyi kendisinin varlığı ve yokluğu için çok önemli kural kabul ettiğini ifade eden Güçlü, “PKK çocuk haklarına saygı duymamış, onların haklarını da açıkça ihlal etmiştir, Bundan dolayı da, çocukları ve gençleri ailelerinden ve okullarından kopararak gerilla yapmıştır. PKK`nın bu tutumu, “Çocukların Hakları Sözleşmesine", İnsanın kişisel ve grupsal haklarına karşıdır. PKK de, bu konu başından beri sorun olmuştur. PKK’nın bu uygulaması her zaman da bizim tarafımızdan eleştirildi ve hukuk dışı ilan edildi. Ne yazık ki PKK bu uygulamasından ve hukuk dışı davranışından, hak ihlalinden vazgeçmemiştir.” dedi.

“PKK barış sürecine rağmen çocukları dağa götürüyor”
PKK Lideri Öcalan’ın son zamanda ‘silahlı mücadele dönemi bitti, dönem siyasi mücadele dönemidir’ dediğini ve PKK ile Devlet arasında PKK`nın silahlan bırakması konusunda görüşmeler olduğunu hatırlatan Güçlü, PKK’nın buna rağmen çocukları ve gençleri dağa götürdüğüne dikkat çekti.

“BDP’ye yapılan başvurudan bir sonuç alınamadı”
Böçküm ailesinin, çocuklarının kendilerine teslim edilmesi için BDP yetkililerine ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne müracaatta bulunduğunu ve bir sonuç alamadıklarını aktaran Güçlü, acılı ailenin eylemini haklı gördüklerinden dolayı kendilerinin de eyleme destek amaçlı ziyarette bulunduğunu söyledi.

“Aileler PKK’dan korktukları için ses çıkaramıyorlar”
Birçok ailenin çocuklarının PKK tarafından dağa götürüldüğünü söyleyen Güçlü, çocukları dağa götürülen ailelerin PKK’dan korktukları için ses çıkaramadıklarına dikkat çekti.

“Çocukların kendi iradeleriyle dağa gitmeleri söz konusu değil”
Çocukların kendi iradeleriyle dağa gitmelerinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Güçlü, “Çocukların yaşları göz önüne alınırsa, onların iradesinin geçerli olması da söz konusu değil. Mehmet`in ailesinin tutumu ve eylemi, oldukça medeni, hukuki, sivil, demokrat bir tutum ve eylem olduğu gibi haklıdırlar da. Sivil itaatsiz bir eylemdir. Kürtler, hem devlete karşı hem de PKK`nın diktatörlüğüne karşı muhalefet etmek ve tutum hakkına sahiptirler.” ifadelerini kullandı.

“Bu olaydan BDP sorumludur”
Yaşanan olaydan BDP’yi sorumlu tutan Güçlü, “BDP yöneticileri, kendi çocukları gibi halkın çocuklarının da haklarını savunmalıdırlar. Nasıl ki, kendi çocuklarını savaş için göndermiyorlarsa, halkın çocuklarını da göndermemelidirler.” dedi.

“PKK’nın silahlı unsurları azalmadı”
2013 Newroz’unda Öcalan ve Hükümet tarafından PKK’nın silah bırakacağının açıklanmasına rağmen PKK’nın silahlı unsurlarının azalmadığına ve daha fazla çocuğun dağa çıkarıldığına dikkat çeken Güçlü, “Bu gelişmelerle ortaya çıktı ki, PKK`nın dile getirdiği görüşler, gerçeği yansıtmıyor. PKK, Öcalan`ın stratejisine göre silahlı güçlerinin sayısını 100 bine, Aysel Tuğluk’un dediği gibi silahlı güçlerini çeyrek asır daha tutmaya, Sırrı Süreyya’nın dediği gibi gençleri kandilde eğitmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Çocukları kendi parti çıkarlarına kurban etmeyin”
PKK’nın çocukları ve gençleri orta ve yükseköğretimden koparıp dağa götürme hakkına sahip olmadığını ifade eden Güçlü, bunun insani ve toplumsal bir katliam olduğunu söyledi.

PKK’nın bu tutum ve uygulamasının uluslararası antlaşmalara ve çocuk hakları sözleşmesine de aykırı olduğunu belirten Güçlü, “PKK bu konuda çoğu zaman uluslararası örgütler tarafından uyarılmıştır. Ben de bir kez daha PKK`nin dikkatini çekiyorum ki, çocuklan ve gençleri savaşa ve kendi parti çıkarlarına kurban etmesinler. PKK zaman geçirmeden çocukları ve gençleri, okullarına, sivil hayata ve ailelerinin içine göndermelidir.” şeklinde konuştu.

(Emrullah Araz / Ali Adiyaman - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir