• DOLAR 32.458
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2438.061
  • ...
8 Asırlık İhlasiye Medresesi Amacına Uygun Hale Getirilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-8 asırlık tarihi İhlasiye Medresesi için Bitlis’e yeni atanan Vali Orhan Öztürk, son sözü söyleyerek, medresenin eski amacına uygun hale getirilmesi gerektiği talimatını verdi. 

Selçuklular tarafında 1216 yılında yapılan, 1589 yılında 5’.inci Şerefhan tarafında onarılan ve daha sonrada Emir Şemseddin tarafından restoresi yapılan İhlasiye Medresesi, yüzyıllar boyunca ilim ve irfan yuvası olarak Müslüman halka hizmet etmiştir. 

Cumhuriyet dönemindeki zulümlerden payını alan tarihi İhlasiye Medresesi yok olmaya yüz tutmuşken 1993 yılında Bitlis halkının baskıları sonucu etrafındaki yapılardan arındırılarak yeniden restore edildi. Ancak tarihi yapının bu defa medrese olarak değil de Vakıflar Müdürlüğü olarak hizmet vermesi vatandaşları rahatsız etti.

Daha önce ‘8 asırlık Medrese amacına uygun olarak kullanılacak mı?’ başlığıyla İLKHA tarafından gündeme taşınan, asırlar boyunca binlerce alim, fakih ve müderris yetiştiren İhlasiye Medresesi’nin akıbeti için; Bitlis’e yeni atanan vali Orhan Öztürk, son sözü söyledi. 

Yapılan il koordinasyon toplantısında Vakıflar Bölge Müdürü M.Sait Sancar’a talimat veren Öztürk, vakıflar tarafında kullanılan medresenin derhal boşaltılması gerektiğini söyledi.

Öztürk, açıklamasında, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafında kullanılan tarihi İhlasiye Medresesi en kısa zamanda boşaltılmalıdır. Hiç zaman kaybı olmadan kurum kendisine kiralık ve satın almayla bir yer temin edip, orayı boşaltmalıdır. Tarihi medrese yeniden eski işlevine uygun bir hale getirilmeli, amacına uygun olarak kullanmalıdır” şeklinde ifade ederek akıbeti hakkında merak edilen medrese için son sözü söyledi. 

Daha öncede Vakıflar Bölge Müdürü M.Sait Sancar, İLKHA’ya yaptığı açıklamada; “Görevim süresince tek amacım bu medresenin tekrar ilim ve irfan yuvası haline getirmek ve bunun için tüm imkanlarımı seferber edeceğim” ifadesinde bulunmuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir