• DOLAR 32.56
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2437.989
  • ...
Kanada Kaddafi`den özür dilemiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kaddafi`nin 2009 yılında Kanada`da konaklamak istediği, `Lockerbie` nedeniyle olumsuz yanıt aldığı, bunun üzerine gelen tehditler sonucunda da Kanada Dışişleri Bakanı`nın Libya`ya giderek özür dilediği ortaya çıktı.

Libya`nın devrik lideri Kaddafi`nin, 2009`da uçağına yakıt ikmali için izin vermeyen Kanada`yı tehdit ettiği, dönemin Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon`ın da ertesi gün Libya`ya giderek özür dilediği açıklandı.

Kanada devlet televizyonu CBC`nin muhabirlerinden Diane Swain`in ele geçirdiği belgelerle yayınladığı haberine göre olay, 2009`un Ekim ayında meydana geldi.

Kanada, ilk kez katıldığı BM Genel Kurulu sonrası, St. Jonh`s kentinde, 1 gün konaklayarak yakıt ikmali yapmak isteyen Kaddafi`ye aralarında Kanadalıların da bulunduğu yüzlerce insanın ölümünden sorumlu Lockerbie saldırganını kahraman gibi karşılanması nedeniyle izin vermedi. Bu yüzden Kanada`ya gelmekten vazgeçen Kaddafi`nin intikamı ise ağır oldu.

Libya Lideri, diplomatik pasaportlular hariç her seviyeden Kanada vatandaşına vize yasağı koydu. CBC`nin muhabirinin ele geçirdiği belgelere göre Kaddafi, Kanada makamlarına ülkedeki Kanadalı firmaların faaliyetlerine son vereceğini söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANI LİBYA`YA GİTTİ

Eski diktatör Kaddafi`nin ``Libya saati ile bu gece yarısına kadar Kanada devleti adına özür dilenmezse, yarın sabah 07.00`den itibaren Petro-Canada şirketi kapatılacak`` tehdidi, Kanada Hükümeti`ni harekete geçirdi.

Bu tehdit üzerine ertesi gün soluğu Libya`da alan dönemin Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Trablus`da Kaddafi`ye, ``Kanada meydana gelen tüm yanlış anlamalardan pişmanlık duymaktadır`` dedi.

Habere göre Cannon ayrıca Kaddafi`ye, Libya`nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yönetiminde yer almasını destekleyeceklerini de iletti. Dönemin Dışişleri Bakan Yardımcısı Gordon Smith de CBC`ye yaptığı açıklamada, ``diktatörlerle pazarlık, her zaman dansların en zoru olmuştur. Onlar her şeye kişisel bakarlar ve size adeta kabir azabı yaşatırlar`` dedi.

ÇADIR KURACAKTI

Ekim 2009`daki BM Genel Kuruluna ilk ve son kez katılan Muammer Kaddafi, Venezuella`daki Afrika-Güney Amerika Zirvesi`ne gitmeden, yakıt ikmali için Kanada`nın St. John`s kentinde bir günlük mola vermek istemişti. 130 kişilik heyetiyle, New Foundland-Labrador eyaletinin başkenti St. John`s`taki otellere rezervasyon yaptıran Kaddafi`ye meşhur çadırını kurması için de St. John`s Belediyesi tarafından büyük bir alan tahsis edilmişti.

Kaddafi, Başbakan Stephen Joseph Harper başta olmak üzere Kanadalı yetkililerin tepkisi üzerine bu ziyaretten vazgeçmişti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir