• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Medrese âlimleri Norşin'de toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS  - Şeyh Abdülkerim Çevik’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya bölgenin tüm illerinden gelen Yüksek İstişare Kurulu üyesi âlim, akademisyen ve kanaat önderleri medreselerin müfredatı üzerinde müzakere ve istişarelerde bulundu.

 

"Resmi kurumlar İslam alimi yetiştirmekten uzak"
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantıda ev sahibi Şeyh Abdülkerim selamlama konuşması yaptı. Toplantıyı yöneten Divan Başkanı Prof. Dr. M. Halil Çiçek yaptığı açılış konuşmasında, ülkedeki resmi kurumların İslam alimi yetiştirmekten uzak olduğunu belirterek, "Dolayısıyla ümmete dini konularda rehberlik edecek alimlerin, İslam tarihinde olageldiği gibi ancak medreselerde yetiştirilebileceği, ancak medrese müfredatının da asrın imkanları ve şartlarına uygun şekilde yeniden düzenlemeye ve dinamizme ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

 

Bölgeden bir çok alim ve müderris katıldı
Toplantıya Konya'dan Molla Salih Ekinci, Van’dan Molla Raşit, Siirt-Veys’el-Karani’den Molla Abdurrahman Evrensel, Diyarbakır’dan MEDAV Yönetim Kurulu Başkanı M.Tayyip Elçi, Tatvan’dan MEDAV Genel Sekreteri Molla Nizameddin Yakışık, Bitlis-Vartnis Belediye Başkanı M.Suat, Siirt-Zokeyd’den Şeyh Numan, Bitlis’ten Molla A.Baki, Bingöl İlahiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç Dr. Mustafa Kırgız ve İlhan Baran, Siirt’ten M. Zeki Kazancıçok, Bingöl’den M. Zeki Kadir, Suriye’den Doç. Dr. Üsame, Bitlis'ten Molla İsmet, Şırnak İlahiyat Fakültesi’nden Nurullah Aktaş, Siirt-Xünuk’ten Molla Vefa Özcan gibi çok sayıda alim ve müderris katıldı.
Medrese müfredatı ile ilgili eleştirilerini dile getiren alimler, müfredatın zenginleştirilmesi ile ilgili önerilerde bulundular.

 

"Müfredat asrın şart ve imkânlarına uygun şekilde yeniden düzenlenecek"
Verimli geçtiği ifade edilen toplantı neticesinde, müfredatın yeniden düzenlenmesi ve asrın şart ve imkânlarına uygun şekilde zenginleştirip dinamizme edilmesi gerektiği üzerine ittifak edildi.

 

Toplantıda ayrıca, akademisyen ve âlimlerden oluşan bir komisyon kurularak, yapılan öneriler ve bu güne değin bu hususta yapılan çalışmalar da göz önünde tutulmak suretiyle, klasiğin dinamiklerinden kopmadan, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte bir müfredatın hazırlanarak Diyarbakır'da 2 günlük bir çalıştay yapılması kararı alındı.

 

Toplantı, 11 Mayıs 2014 Pazar günü Mardin/Kızıltepe’de bölgesel 8. toplantının yapılması ve Vakfın hizmetlerini geliştirebilmesi için zaruri olan maddi olanakların sağlanması için tüm üye ve sevenlere bu hususta çaba göstermesi çağrısıyla son buldu.   (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir