• DOLAR 32.534
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2438.668
  • ...
`Her Birey Özeldir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından “Her Birey Özeldir” konulu özel eğitim konferansı düzenlendi. Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Ferdi Öztürk’ün sunumunu yaptığı konferans, Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Bitlis Eren Üniversitesi olarak Engelli Bakımı programını açarak çok büyük bir misyon üstlendiklerini belirten Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Okutman Hatice Öntürk, farkındalığın az olduğunu, böyle eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla bunun giderilebileceğini söyledi.

Öntürk, açıklamasında şunlara değindi: “Bu program, Engelsiz Üniversite Birimi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun ortaklaşa gerçekleştirdiği bir programdır. Bilgilendirme toplantılarındaki amacımız üniversite personellerimize ve öğrencilerimize özel eğitim nedir? Özel eğitime ihtiyacı olan kişileri topluma nasıl kazandırabiliriz? Bu konularda bilgiler vermektir. Katılımlarından dolayı herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin, demokratik toplumların temel koşullarından biri olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Ferdi Öztürk, her bireyin farklı olduğunu, bu farklılıkların genel olarak bedensel, bilişsel ve duyuşsal olarak gruplanabileceğini ifade etti.

Her çocuğun kendine özgü bedensel yapıya ve işlevlere, çeşitli alanlarda öğrenme özelliklerine ve hızına, duygusal özelliklere sahip olduğunu belirten Öztürk, “Bu farklılıklar belli sınırlar içinde olduğunda, öğrenciler genel eğitim hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Ancak farklılıkların daha büyük olduğu çocuklarda, genel eğitim hizmetleri yetersiz kalmakta ve özel eğitim gerekli olmaktadır.” ifadesinde bulundu.

Ortalama öğrenci özelliklerinden önemli ölçüde farklılaşan öğrencilere sağlanan, bireysel olarak planlanmış ve bireyin bağımsız yaşama olasılığını en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen eğitim hizmetlerinin bütününe “Özel Eğitim” denildiğini söyleyen Öztürk, sözlerine devamla: “Özel eğitim gerektiren bireyler şu gruplarda toplanmaktadır. Zihin engelliler, öğrenme güçlüğü gözlenenler, duygu ve davranış bozukluğu olanlar, bedensel yetersizliği olanlar, konuşma ve dil sorunlular, işitme engelliler, üstün zekalılar ve üstün yeteneği olanlardır.” dedi.

Konferans, Engelli Oluş Nedenleri, Türkiye’de Özel Eğitim, Türkiye’de Geçmişten Günümüze Özel Eğitim Çalışmaları ve 2547 Sayılı Yasa ile Öğretmen Yetiştiren Bölümler konulu sunumların ardından soru cevap bölümüyle sona erdi.  

(Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir