Muş`ta sağlık ve kanser okuryazarlığı eğitimi verilecek
"Genç Sağlık Savunucuları, Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Hakları`` isimli proje kapsamında Muş`ta 100 kişiye sağlık ve kanser okuryazarlığı eğitimi verilecek.
MUŞ - Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) ve Genç Birikim Derneği (Genç-Bir-Der) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı`na sunulan ‘Genç Sağlık Savunucuları ve Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Hakları’ isimli proje kapsamında 100 kişiye sağlık ve kanser okuryazarlığı eğitimi verileceği belirtildi.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, Ankara, İstanbul, Mardin, Muş gençlerle bir araya gelerek Sağlık ve Kanser Okuryazarlığı Eğitmen Eğitimi programını sürdürmeye devam ettiklerini söyledi.
Her ilde gerçekleştirilen programın Muş ayağının ise önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade eden Yıldız; “Bu programlar tamamlandıktan sonra Muş, Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Adana illerinde de yerel eğitimler düzenleyeceğiz. Sağlık Okuryazarlığı eğitimini tamamlayan gençler yerel düzeyde eğitim vermeye devam ederek farkındalık oluşturmanın öncüleri olacaklar.” dedi.
Kişinin sağlıkla ilgili etkin ve uygun kararları verebilmesi için sağlık bilgilerini okuma, anlama ve kullanma kabiliyetine sahip olması gerektiğinin altını çizen Yıldız, sadece okuma ve anlama değil, her bireyin sağlıkla ilgili karar verebilmeyi sağlayacak kadar sağlık bilgisine sahip olması gerektiğini kaydetti.
Sağlık okuryazarlığının ulaşması gereken hedefler olduğunu belirten Yıldız; “Her bireye sağlıkla ilgili karar verme ve bu düzeyini iyileştirme fırsatı sunulmalıdır. Her birey güvenilir ve anlaşılabilir sağlık bilgisine ulaşma fırsatına sahip olmalıdır. İlköğretim ve ortaöğretim düzeyinde sağlık temel bilgisi mutlaka verilmelidir. Hastalara sağlık çalışanlarına serbest ve rahatça soru sorabilmelidir. Sağlık okuryazarlığını etkileyen; genel bilgi düzeyi, gelir düzeyi, çalışma durumu, sağlık hizmet sunumu ile olan deneyim, bilginin veriliş yöntemi, sosyokültürel faktörler ve yaş gibi çeşitli faktörler vardır. Sağlık okuryazarı oranını arttırmak için yürütülen faaliyetlerde bu faktörler mutlaka dikkate alınmalıdır.” dedi.
Sağlık okuryazarlığının çok önemli ve hassas bir konu olduğunu ve her bireyin sağlık konularıyla ilgili olarak gereken bilgiye sahip olması gerektiğini ifade eden Yıldız; “Bu amaç doğrultusunda gerek Kamu Kurum ve Kuruluşları, gerekse Sivil Toplum Örgütleri sürece dâhil olmalı ve her bireyde farkındalık oluşturmak için harekete geçmelidirler. Unutmayalım Sağlık bilgilerini anlamak, ama doğru anlamak her bireyin hakkıdır. Sağlıklı toplumun, sağlığın ne demek olduğunu bilmekten ve uygulamaları anlamaktan geçtiğini bilmemiz gerekmektedir. Sonuç olarak Sağlıklı yarınlar, sağlıklı nesiller için sağlık okuryazarlığı oranını arttırmak önemlidir” diye konuştu. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)