• DOLAR 32.555
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2443.801
  • ...
Filistin artık israil`i dava edebilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İsviçre Dışişleri Bakanlığının dün Filistin`in Cenevre Sözleşmesi`ne dâhil olduğunu açıklaması Filistin yönetimine İsrail’in işgalini uluslararası mahkemelere taşıma noktasında yeni bir dönemin de kapısını açtı.

Savaş kurallarını belirleyen Cenevre Sözleşmesi`nde, “Düşman toprağını işgal eden bir ülke, o bölgede askeri bir yönetim kurarak orayı yönetemez” ifadesi yer alıyor. Bu da Filistin’e katıldığı anlaşmalar sayesinde Batı Şeria’nın İsrail tarafından müstemleke statüsüne getirilmesine karşı hukuki işlem başlatmasına izin veriyor. Cenevre Sözleşmesi, dünyada insan hakları ve savaş hukuku ilgili uluslararası hukukun temelini oluşturuyor.

İsrail şu ana kadar, Filistin hâkimiyetinde bulunan Batı Şeria’daki askeri varlığına tüm karşı çıkanlara Filistin’in bir devlet ve Cenevre Anlaşması’nda taraf olmadığını savunarak, hukuki davalardan ve getireceği yaptırımlardan kurtuluyordu. Böylece Filistin, savaşta alınan esirlerin statüsünü belirleyen Cenevre Sözleşmesi dâhil, 14 uluslararası anlaşmanın kurallarına dâhil oldu.

Cenevre Konvansiyonu ve 14 uluslararası anlaşmaya dâhil olan Filistin’in 2012 yılının sonunda Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde ‘gözlemci devlet` statüsünü kazandıktan sonra çeşitli uluslararası kuruluşlara üyeliğin kapısı açılmıştı.

Filistin yönetimi, İsrail’le tıkanan barış görüşmelerinin ardından uluslararası 15 kuruma resmi üyelik kararı almış, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, 2 Nisan tarihinde Cenevre Sözleşmesi`ne katılmak için resmen başvuruda bulunmuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir