• DOLAR 35.448
  • EURO 36.357
  • ALTIN 3059.38
  • ...
D8 Zirvesinde Türkiye dönemi başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin öncülüğünde kurulan Gelişmekte Olan 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü, bu yıl sonunda düzenleyeceği geniş katılımlı zirveyle üye ülkelerin en üst düzey siyasi ve ticari temsilcilerini İstanbul`da buluşturacak.
Zirveyle D-8 dönem başkanlığını Pakistan`dan devralacak olan Türkiye, 16 yıl aradan sonra tekrar üstleneceği görev süresince kuruluşun yapısında reforma gitmeyi hedefliyor.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde 1997 yılında kurulan ve Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya`dan oluşan D-8, 2014 yılı boyunca çok sayıda etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor.
Enerji alanında bakanlar düzeyinde ilk toplantısını Türkiye`nin ev sahipliğinde mayıs ayında yapacak olan kuruluş, üye ülkelerin devlet başkanlarını da aralık ayında İstanbul`da yapılacak "9. D-8 Zirvesi"nde bir araya getirecek. Zirve kapsamında çok sayıda toplantının yanı sıra ticaret fuarı da düzenlenecek.

D-8 TARİHİNDE İKİNCİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Üye ülkelerin ikişer yıl süreyle üstlendikleri D-8 dönem başkanlığı, söz konusu zirveyle 16 yıl sonra tekrar Türkiye`ye geçecek. Sekiz ülkenin dönem başkanlıklarını tamamlamasının ardından sıranın tekrar Türkiye`ye gelmesiyle, D-8`in tarihinde de bir anlamda ikinci bir dönem başlayacak.

Bu sürecin en önemli adımı olarak D-8`in aktifleştirilmesini gören Türkiye, 2014 yılı içinde enerji, ticaret, tarım, turizm ve ulaştırma alanlarında bakanlar düzeyinde beş toplantıya ev sahipliği yapacak. Bu çerçevede, üye ülkelerin enerji bakanları 26-28 Mayıs`ta Kayseri`de buluşurken, ticaret bakanları 16-17 Haziran`da, turizm bakanları 1-2 Eylül`de, tarım bakanları ise 15-17 Ekim`de İstanbul`da bir araya gelecek. Ulaştırma bakanlarının da yine yıl içinde Türkiye`de toplanmaları öngörülüyor.
D-8’in yapısında reforma gitmeyi hedefleyen Türkiye, bu amaçla örgüt bünyesinde bir "Akil Adamlar" heyeti oluşturulmasına da öncü oldu. Her ülkeden birer üst düzey diplomatın katılımıyla oluşturulan 8 kişilik heyetin, aralıktaki zirveye kadar Türkiye`de üç toplantı yapması, ilk toplantısını ise bu ay sonunda İstanbul`da gerçekleştirmesi planlanıyor.

Devlet başkanları, dışişleri bakanları, dış ticaretten sorumlu bakanlık yetkilileri, ticaret odası yetkililileri, merkez bankası başkanları gibi farklı alanlardan çok sayıda katılımcıyı bir araya getirecek zirveye hazırlık süreci de yoğun şekilde devam ediyor.

"BİZİM İÇİN YILIN EN BÜYÜK OLAYI ZİRVE OLACAK"
Konuya ilişkin AA`ya açıklamalarda bulunan D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, "Bizim için bu yılın en büyük olayı aralık ayında düzenlenecek zirve olacak. Dışişleri Bakanlığı ile bu büyük etkinliğin planlamasına ilişkin yakın işbirliği içinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Son dönemde D-8 bünyesinde oluşturulan ve kuruluşun canlandırılmasını amaç edinen Akil Adamlar heyetinin önemine değinen Musavi, grubun yakın gelecekte yapacağı toplantının yanı sıra ilk kez enerji alanında bakanlar düzeyinde bir toplantı düzenleneceğine de dikkati çekti.

Toplantıda petrol, doğalgaz ve yenilenebilir enerji konularının ele alınacağını ifade eden Musavi, "Enerji Bakanı Taner Yıldız liderliğinde bakanların ilk kez bir araya gelecek olmasının güzel bir başlangıç teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi.
Dönem başkanı Pakistan`ın, örgütün BM`de gözlemci statüsü kazanması için başlattığı sürece de değinen Musavi, bu katılımın gerçekleşmesiyle D-8`in görünürlüğünün dünya çapında artacağına da kaydetti.

Musavi, D-8 ülkeleri arasındaki ticareti 2018 yılı itibarıyla 500 milyar dolara ulaştırma hedefine ilişkin, üye ülkelerin bu konuda gerekli siyasi iradeye sahip olduğunu vurgulayarak, özel sektörden ticaret alanında yaşadıkları sorunları kendileriyle paylaşmalarını istedi.

"TÜRKİYE, BU KURULUŞUN BABASI"
Türkiye’nin D-8 dönem başkanlığını ikinci kez üstlenecek olmasına da değinen Musavi, "Türk hükümetinin D-8`e verdiği desteği takdir ediyoruz. Kuruluşun hayat döngüsündeki yeni dönemde Türkiye`den çok fazla beklentimiz var. Türkiye, sanayi ve ticaret alanında çok iyi gidiyor ve kuruluştaki en güçlü ülkelerin başında geliyor. Türkiye`den beklentimiz büyük çünkü Türkiye, bu kuruluşun babası" dedi.

Musavi, zirveye medyada yer verilmesi için temaslarda bulunduğunu, örgütün görünürlüğünü artırmak amacıyla çok sayıda basın etkinliğine ve konferansa katıldığını da kaydetti.

"ÖNÜMÜZDE TÜRKİYE GİBİ BİR MODEL VAR"
Pakistan`ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Harun Şevket de AA`ya yaptığı açıklamada, ülkesinin, D-8 dönem başkanlığı sırasında gurur verici işlere imza attığını belirterek, örgütün tüzüğünün oluşturulduğunu ve İslamabad Zirvesi`nin düzenlendiğini hatırlattı.

D-8’in etkinliğinin artırılması gerektiğine işaret eden Şevket, akil adamlar heyetinin bu ay içinde yapacağı toplantıda kuruluşa nasıl dinamizm kazandırılabileceğinin ele alınacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bizler İslam dünyasının 8 önde gelen ülkesiyiz. Ev sahipliğimizi yapan, G-20 üyesi Türkiye ile gurur duyuyoruz. Türkiye, 1990’lı yıllardan bu yana çok yol kat etti ve dinamik bir liderliğe sahip. Pakistan da benzer bir yoldan gidiyor. Ekonomik göstergeleri iyi durumda, büyük yatırım beklentisi içinde ve para birimi rupi son birkaç ayda yüzde 10 değer kazandı. Nasıl 2001 Türkiye için bir dönüm noktasıysa, 2014 de Pakistan için dönüm noktası. Bu yolda ilerlersek, gelecek on yılda Türkiye’den daha fazla ilerleme kaydedebiliriz. Çünkü önümüzde Türkiye gibi bir model var."

D-8 girişimini başlatan ülke olan Türkiye’nin, AB ile yoğun ilişkileri bulunduğuna ve Gümrük Birliği`nden yararlandığına da dikkati çeken Büyükelçi Şevket, tüm bu özelliklerin D-8`in ticareti açısından faydalı olabileceğini sözlerine ekledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir