• DOLAR 34.654
  • EURO 36.349
  • ALTIN 2920.056
  • ...
Türkiye`de 130 bin Parkinson hastası var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeni ile yazılı bir açıklama yapan Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, Parkinson’un bir beyin hastalığı olduğunu ve klinik bulgularla belirlenen ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu belirtti. 

Parkinson hastalı hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Başaralı, şunları söyledi: “Parkinson bir beyin hastalığıdır. İnsan beyninde belli bölgelerde üretilen; yokluğu veya eksikliği Parkinson hastalığına sebep olan dopamin bir nörokimyasaldır. Dopamin; insanların akıcı ve uyumlu hareket etmesini sağlar. Dopamin beyine gelen bilgilerin sinir hücresine iletilmesiyle vücut dengesini sağlar. Bu hücreler hasar gördüğünde ya da azalma görüldüğünde dopamin salgılayamaz.” diye belirtti. 

Parkinson klinik bulgularla belirlenen ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Başarılı, “Parkinson hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artar. 65 yaş üzerindeki prevalansı kabaca yüzde1’dir. 80’li yaşlarda ise bu oran yüzde2-3’e çıkar. Sıklığı erkeklerde kadınlara göre biraz daha yüksektir. Kalıtsal özellikteki Parkinson hastalığı daha çok genç yaşlarda başlar ve tüm Parkinson hastalarının yaklaşık yüzde 5’ini oluşturur.” dedi. 

Hastalığın, ilaçla tedavi edilebileceğini fakat kesin bir sonuca varılamayacağını aktaran Başarılı, Parkinson hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: “Dünyada 10 milyon, Türkiye`de yaklaşık 100-130 bin kişi olduğu varsayılmaktadır. Bu rakamlara her yıl 10 bin kişinin eklendiğini, bu şekilde seyretmesi halinde 2030’da Parkinson hastası sayısının iki katına çıkacağı tahmin edilmektedir.” 

Başarılı, hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında şunları söyledi: “Parkinson hastalarının büyük çoğunluğunda sıklıkla ilk belirti bir el parmağında veya elde titreme, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama, duruş ve denge bozukluklarıdır. Parkinson hastalarında tıbbi tedavinin yanı sıra egzersizler de çok önemlidir. Fiziksel olarak zinde olan hastaların uzun hastalık seyriyle daha iyi başa çıktıkları bilinen bir gerçektir. Egzersizlerin, yapılabildiği ölçüde, özellikle kas sertliği ve hareket yavaşlığı üzerine olumlu etkisi vardır. Sağlığınız için hareket edin, sigara, alkol ve bağımlılık yapan maddelerden uzak durarak sağlıklı yaş alın.” şeklinde açıkladı. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir