"Anayasa Mahkemesinin Twitter kararı hukuka aykırıdır "
HUDER yaptığı basın açıklamasında Anayasa Mahkemesinin Twitter'la ilgili vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olduğu belirtildi.
KONYA-Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şubesi bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Anayasa Mahkemesinin Twitter'la ilgili vermiş olduğu kararın usule ve esasa uygun olmadığı iddia edilerek tepkiler dile getirildi.
Yapılan basın açıklamasını HUDER Konya Şubesi Yönetim Kurulu Adına Şube Başkanı Av.Mehmet Şamil Şenalp okudu.
Av.Mehmet Şamil Şenalp, Anayasa Mahkemesinin Twitter'la ilgili vermiş olduğu kararda başta Anayasa olmak üzere usule ve esasa yönelik pek çok hukuk kuralının yanlış uyguladığını belirterek, yabancı bir şirketin yararları kamunun menfaatlerinin önünde tutulduğunu iddia etti.
Şenalp, daha sonra, “Anayasa Mahkemesinin hangi objektif ve somut nedenlerle Twitter hakkında ivedi inceleme kararı verdiğini ve gerçekleşmesini öngördüğü telafisi imkânsız zararların neler olduğunu kararında tatmin edici şekilde açıklamamış olmasını ayrıca bir eksiklik olarak gördüklerine vurgu yaptı. Şenalp Konuşmasına şu şekilde devam etti.” Dedi.
Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı şirketlerin mahkemelerin verdiği kararlara uymak zorunda olduğunu ifade eden Şenalp, “Kişi haklarının ve kamu güvenliğinin ihlali gerekçesiyle yüzlerce olayda verilen mahkeme kararlarının Twitter tarafından tanınmaması, mahkemelerin ve idarenin ülkemizde faaliyette bulunan bu şirketin temsilcilerine uzun süre ulaşamamış olmaları, temsilcilere ulaşıldıktan sonrada idarenin tüm iyi niyetli görüşmelerine rağmen Twitter'ın içeriğin çıkartılması yönündeki talepleri karşılıksız bırakması, kabul edilemez.” İfadelerine yer verdi.
Karar sonrasında mahkeme başkanının yaptığı açıklamalarını manidar bulan Şenalp,”Anayasanın 79. maddesinde ‘Yüksek Seçim Kurulu'nun kararlarına karşı başka bir mercie başvurulamaz’ hükmü amirken Anayasa Mahkemesi Başkanının Anayasa'nın bu hükmüne rağmen kendisini YSK kararlarını da incelemeye yetkili görmesi böylece mahkemeyi Anayasanın ve kanunların üzerinde bir yerde konumlandırması, son derece tehlikeli bir yaklaşımdır.” Şeklinde konuştu.
Şenalp, son olarak, “Tüm bu nedenlerle Anayasa Mahkemesinin Twitter kararı ve karar sonrasında mahkeme başkanınca yapılan açıklamalar hukuka uygun değildir.” İfadelerini kaydetti.
Askeri cuntanın İhvan mensuplarına verdiği cezalara da değinerek, idamların bir vahşet hazırlığı olduğunu belirtti. (İlyas Yavuz-İLKHA)