Kârları düşünce hakarete başladılar
Uzmanlara göre, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince`nin Bakan Ali Babacan`a yönelik nezaket sınırlarını aşan sözlerinin arkasında kârdan mahrum kalmaları yatıyor.
Merkez Bankası`nın munzam karşılıkları artırması sebebiyle bankaların kârının yüzde 20 düşmesi bekleniyor. Bankalar zorunlu karşılık olarak ayırdığı parayı hazine bonosunda tutsa, 4 milyar TL kâr edecekti.
Uzmanlara göre, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince`nin Bakan Babacan`a yönelik nezaket sınırlarını aşan sözlerinin arkasında bu kârdan mahrum kalmaları yatıyor.
Zaman`dan Ercan Baysal`ın haberine göre, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince arasındaki `polisiye tedbir` tartışmasının şiddeti arttı.
Babacan`ın "Polisiye tedbirleri tercih etmiyoruz." açıklamasının benzetme olduğuna dikkat çeken bankacılar Özince`nin Babacan`ın ne kastettiğini iyi bildiği görüşünde.
"Türkiye Afrika ülkesi değil ki silah zoruyla iş yapılsın." diyen üst düzey bir ekonomi yetkilisi bankaların sesinin gür çıkmasının perde arkasında kârlılıktaki azalmanın olduğuna dikkat çekiyor.
Kamu bankası olan Vakıfbank`ın Genel Müdürü Süleyman Kalkan`ın bile kârlılıkta yüzde 15-20 arasında azalma olacağına dair açıklama yapması, bankaların son karardan rahatsızlık duyduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor.
Finans sektörünün faizsiz olarak Merkez Bankası`nda tuttukları yaklaşık 45 milyar liranın kavganın asıl sebebi olduğuna dikkat çeken üst düzey bir bankacı sesin tansiyonunun yükselmesini milyarlarca liralık gelir kaybına bağlıyor.
Yapılan hesaplamalara göre kredilere karşılık zorunlu olarak tutulan bu paranın yüzde 8 faizle hazine bonosu gibi yatırım araçlarında değerlendirilmesi halinde bankaların kârlılıklarında yaklaşık 3-4 milyar lira civarında bir artış olacaktı.
Türkiye Bankalar Birliği başkanı olmasına rağmen ekonominin patronu olan Babacan`ı banka şubelerine yıllık harç getirmesi konusunda fazlaca eleştirmeyen Özince`nin son açıklamaları, finans kuruluşlarının Merkez Bankası kararlarına olan tepkisinin yansıması olarak değerlendiriliyor.
Üst düzey bir bankanın tepe yöneticisi, "Kamu bankaları bile kârlılığın azalacağı tespitini yapabiliyor ise demek ki son karar gerçekten finans kuruluşlarını olumsuz yönde etkileyecek. Bankalar kötü ise o ülkede istikrar olmaz. Bankalar fazla bağırıyorsa bir sıkıntı var demektir. Faizsiz Merkez Bankası`nda duran paranın miktarı 45 milyar lirayı buldu. Kredideki artışla birlikte bu rakam daha fazla artabilir." dedi.
Tartışmanın fazlaca uzamasının sektöre zarar vereceğini aktaran banka yetkilisi, finans kuruluşlarının mevzuata uymalarının zorunluluğuna dikkat çekiyor. Enflasyondaki artış beklentisi ve cari açık sorunu Merkez Bankası`na radikal bir karar aldırmıştı.
Son yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranları değişmezken zorunlu karşılık oranlarında sürpriz artış yapıldı. Banka zorunlu karşılık oranları 2 ile 5 puan arasında artırılırken piyasadan 19,1 milyar lirası çekilecek.