• DOLAR 32.33
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2297.202
  • ...
  CHP Sarkozy`den beter
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Faiz öngörmeyen yabancı sermayenin Türkiye’ye çekilmesi amacıyla çıkartılmış yasaları iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi’ne gitme kararı alan CHP çevreleri, Batılı ülkelerin tersi istikametinde uygulamalara imza atıyor.

İslam ülkelerindeki sermaye birikimini çekmek için yıllardır faizsiz alternatif finans seçeneklerini devreye sokan Batılı ülkelerin aksine, Türkiye’de bazı çevreler hâlâ laiklik gerekçesiyle faizsiz yabancı sermayeyi bile yasaklatmanın peşinde.

Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu ile Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu’nun kurulmasına dair kanunları iptal ettirmek amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne gitme kararı alan CHP, kanunun laikliğe aykırı olduğunu iddia ediyor.

İŞTE CHP KAFASI

CHP, faizsiz sistemi benimsemiş yabancı sermayenin Türkiye’ye getirilmesini ve bu sermayenin Türkiye’de yine faizsiz projelerde kullandırılmasını öngören yasanın, “Şeriat hükümlerine göre ekonomi düzenlemesi” olduğunu öne sürerek, bu tür düzenlemelerin Anayasa’daki laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunuyor. Oysa İslam ülkelerinden sermaye çekmeyi amaçlayan Batılı ülkeler, İslami Bono (Sukuk), İslami Fon ve İslami Borsa Endeksi gibi uygulamaları yıllar önce başlattılar.

FAİZSİZ ALTERNATİFLER BATI’DA DA BENİMSENİYOR

Faize karşı olan yatırımcıların “faizsiz kazanç” elde  edebilmeleri için, çeşitli yatırım araçlarının İslam’a uyarlanmasından meydana gelen İslami Endeks ve Yatırım Fonları, İslami Bonolar, İslami Bankacılık ve Faizsiz Krediler gibi İslami Finans Araçları seçeneklerine Batı’da her yıl yenileri ekleniyor.

En son, Türkiye’nin laiklik sistemini taklit ettiği Fransa’da Arap sermayesini çekmek için ‘faizsiz bono’ öngören yasa değişikliği Senato’dan geçirilmişti. Almanya geçtiğimiz yıl “İslami Fon” adını verdiği faizsiz bir fon kurarken, ekonomik krizin en çok etkilediği ülkelerden Yunanistan, yine geçtiğimiz yıl İslami bono uygulaması için yasa çıkardı.

ABD VE İNGİLTERE YILLARDIR UYGULUYOR

Körfez sermayesinin yıllardır aktığı iki ülke ABD ve İngiltere, uzun zamandır dünyanın en büyük borsalarında “İslami endeks” adı verilen, faiz enstrümanlarının dışlandığı alternatif endeksler uyguluyor. Faizsiz alternatif endeksler bu ülke borsalarında yıllardır işlem görüyor.

İSLAMİ ENDEKS DÜNYANIN EN BÜYÜK BORSALARINDA İŞLEM GÖRÜYOR

Londra Borsası’nda FTSE, ABD Borsası’nda Dow Jones ve S&P 500 gibi faizsiz endeks içeren enstrümanlar bu ülkelerde sadece Müslümanlar tarafından değil, spekülasyondan uzak, güvenilir kazanç getirisi olduğu için Müslümanların dışındaki toplumlar tarafından da benimseniyor. Amerika’da son yıllarda pek çok Hıristiyan yatırımcının İslami endekse ilgi gösterdiği ve bu endekslerde yer alan şirketlerden azımsanmayacak oranlarda hisse senedi aldıkları belirtiliyor.

İSLAMİ ENDEKS NEDİR, NE ŞEKİLDE OLUŞUR?

Batıda uygulanan faizsiz endekslerde; faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık, alkollü içecek, kumar, şans oyunu, domuz eti gibi İslam’a uygun olmayan gıdalar,  turizm eğlence, basın, yayın, reklam, tütün içeren ürünler,  silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti yapmayan şirketler bulunuyor.    

FAİZSİZ BONO NEDİR?

İlk olarak İngiltere “faizsiz bono” uygulamasını başlattı ve Körfez ülkelerini ilgilendiren 700 milyar dolarlık pastanın 18 milyarlık dilimini sadece faizsiz bono uygulamasıyla kaptı. Finans araştırmaları yapan Paris Europlace’ın raporuna göre, bu rakam 100 milyar Euro’ya kadar ulaşacak.

Rapor, 2020’ye kadar bu uygulama ile İslami pazarın yüzde 10’unun Fransa’ya taşınabileceğini de belirtiyor. Bu sisteme göre; örneğin Körfez ülkesinden bir yatırımcı, İngiltere’de bir bankaya başvuruyor, banka müşteri adına ev alıp, daha sonra kârlı satıyor. Elde edilen kârla birlikte para, sahibine geri dönüyor. Ayrıca, şirketlere yatırım yaparak, ‘üretimden elde edilen kâr payı’ adı altında müşterilerine dağıtılmasını öngörüyor.

Yeniakit

Bu haberler de ilginizi çekebilir