• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Muş'ta şeker pancarı ekimi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Şeker pancar üreticileri ekime başladı. Her yıl Nisan ayının ortalarında başlayan pancar ekimleri bu yıl erken başladı. Geçen senelere nazaran mevsimin biraz daha erken başlaması çiftçileri sevindirirken, şeker pancarı ekim sezonuyla birlikte ekime başlayan çiftçi,  erken ekim yapmak için tüm çabasını sarf ediyor.

 

 Gübre ve mazot fiyatlarından şikâyetçi olan çiftçi masrafların birbirini karşılamadığını, aksine zararına çalıştıklarını söylüyor. Kıyık (Qıjıltax)Köyünde çiftçilik yapan Sinan güler, her yıl işlerinin biraz daha zorlaştığını söyleyerek, ürettikleri şeker pancarından elde ettikleri gelirin neredeyse üçte ikisini n harcamalara gittiğini, geri kalan birinin ise kendilerine hiçbir fayda sağlamadığını belirterek Şeker pancarına fiyat verilmesini istedi.

 

Güler, “yaz boyunca neredeyse zamanımızın tümü arazide geçiyor. İşlerimiz her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. İşlerin zorlaşmasının nedeni ise üretmeye çalıştığımız üründen bir kar elde edemeyince ekonomik olarak kaynak elde edebilmek konusunda ciddi manada sıkıntı çekiyoruz. Bu yıl belki biraz rahatlarız diye beklerken her geçen yıl bir önceki yılı aratır oldu. Bu yıl gübre fiyatları yüzde 10 oranında tekrardan yükseldi. Mazot hakeza… Bu şekilde bu iş nereye kadar gider bilemiyoruz. Doğrusu memleketimizde alternatif bir iş olmadığı için biz de boş kalmamak için kendimizi oyalıyoruz. Yoksa elde ettiğimiz bir kar yok. Yetkililer çiftçinin mağduriyetine karşı sağır ve kör gözlerini açsınlar artık’’ dedi.

 

Geçen senelerde pancar kotasından şikâyetçi olan çiftçi, bu yıl ek kota verilmesiyle daha çok pancar ekeceğini söyledi. Pancarın fiyatının az olduğunu söyleyen ekiciler,  pancara fiyat verilmesi halinde daha çok üretim olacağını ve bu anlamda ülke ekonomisine de katkı sağlanacağını belirtti. Gübre fiyatlarının yükse olmasından da şikayet eden çiftçi her şeye rağmen üretime devam ediyor.

 

Havaların sıcaklığını ve toprağın çabuk kurumasını fırsat bilen çiftçi ekimin büyük bir kısmını tamamlamış durumda. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir