• DOLAR 32.588
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2459.205
  • ...
Çiftçiler süne ile mücadelede bilinçlendirilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Son yıllarda bölgede çiftçilerin süne mücadelesine karşı bilinçsiz ilaçlama yapması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. 

Bu kapsamda Çınar ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çiftçiyi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalara başladı.

Çınar ilçe tarımdan yapılan açıklamada, çiftçilerin süne mücadelesi kapsamında mart-nisan ayında yumurtalama zamanından önce ilaçlama yapması ekinlere zarar verdiği gibi süne mücadelesine fayda sağlanmadığı belirtildi. 

Çiftçileri bilgilendirmeye yönelik çalışmaların yanında zirai ilaç satan bayilerin uyarılıp, denetleneceğini belirten ilçe, tarım müdürlüğü yetkilileri süne mücadelesinin doğru yapılabilmesi için çalışmalarının devam edeceğini ifade etti. 

Süne ile mücadelede ilaçlama yöntemi dışında biyolojik mücadele yöntemlerinin tespit edileceği ve imkânlar çerçevesinde çiftçiler ile beraber bu yöntemlerin kullanılacağı belirtildi. 

Biyolojik mücadele yöntemlerinden biri parazitoit denen böceğin salınarak her çoğalma döneminde yaklaşık 80 yumurta bırakan süne ile mücadelede dengenin sağlanması hedeflendiği ifade edildi.

Çiftçilere bilinçlendirme yöntemleri kapsamında afiş, broşür dağıtılması, demonstrasyonlar yapılaması, panel ve konferanslar düzenlenmesi, SMS yoluyla ve tanıtım yoluyla üreticilerin bilinçlendirilmesi hedeflendiği ifade edildi. 

Zirai ilaç satan bayilerin denetlenerek mart-nisan ayında ergin ilaçlaması amacıyla ilaç satışı yapmaması, ilaç satışı yapanlar hakkında cezai işlemlerin yapılacağı belirtildi. (Vedat Aydın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir