• DOLAR 32.589
  • EURO 35.059
  • ALTIN 2459.626
  • ...
Verem, ölüm nedenleri arasında halen ilk 10`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN – Verem hastalığının azalmakla birlikte halen ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer aldığını ifade eden Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan Usalan, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tüberküloz (verem) basilinin Robert  KOCH  tarafından 24 Mart 1882 tarihinde bulunması sebebiyle 1996 yılından itibaren 24 Mart’ı ‘Dünya Tüberküloz Günü’olarak ilan ettiğini belirten Dr. Usalan, “Verem hasta sayısı yıllar itibariyle azalsa da yine de önemli sağlık sorunu olarak tehdit ediyor.” dedi. 

“Verem, ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer alıyor”

Türkiye genelinde 2005-2006 yıllarında yaklaşık 21 bin verem hastası varken, 2012’de bu sayının 14 bin 691’e düştüğünü bildiren Dr. Usalan, “Ülkemizde hastalık hızı yüz binde 28 olup, bu oran DSÖ sınıflamasına göre düşük hıza yakındır. Ancak, hastalığın halen genç yaş grubunda  görülmesi, toplum içinde bulaşmanın yaygın olduğunu, ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer alması veremin öncelikli sağlık sorunumuz olduğunun göstergesi. Bu tespit verem teşhis ve tedavisinde halen aksamalar olduğunu gösteriyor.” diye konuştu. 

Verem hastalığı ile mücadele için öncelikle hastalara erken tanı konulması ve tedaviye hızlıca başlanmasının önemli olduğunu söyleyen Dr. Usalan, “Tüberküloz  hastalığı genetik olmayıp, çoğunlukla insandan insana hasta kişinin hapşırma, öksürme sırasında etrafa saçtığı basille (mikroplarla) geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberkülozla savaşımız, bulaşımın önlenmesine karşı her türlü tedbirin alınması, hastaların tedavisi ve takipleri ile çocukları veremden korumak için, doğumdan iki ay sonra BCG aşısı yaptırılmasıdır. İki-üç haftadan fazla süren öksürük, balgam, öksürükle balgamda kan görülmesi, nefes almada zorlanma, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, yan ağrıları, gece terlemesi verem hastalığının habercileridir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı kişide var ise mutlaka en yakın sağlık kurumuna gidip muayene olmalıdır. Veremin teşhisi kolay ve kesindir.” diye konuştu.

(A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir