• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
Rusya Kırım`ı Resmen Tanıdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MOSKOVA - Kremlin resmi internet sitesinde yer alan belgede, "Kırım halklarının 16 Mart 2014 tarihindeki referandumda ortaya koyduğu özgür irade göz önünde bulundurularak Kırım Cumhuriyeti`nin, Sivastopol şehrinin özel bir statü taşıyarak bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanındığı" belirtildi.

Öte yandan Putin, bugün Kremlin`de, parlamentonun üst ve alt kanadı milletvekilleri, bölgesel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Kırım`ın Rusya`ya bağlanma kararını değerlendirmek üzere bir araya gelecek.

Tek taraflı kararlar

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60`ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti`nde, parlamentonun büyük çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014`te parlamentonun Rus askerleri olduğu anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart`taki oturumda Kırım`ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı. 16 Mart`ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya`ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım`daki yöneticilerin seçiminden referandum kararına pek çok konuda Kiev`deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna yönetimi,Kırım parlamentosunun 27 Şubat`tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasa dışı olduğunu vurguluyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir