• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
HAK-PAR: `Kürtlerin geleneğinde kadına şiddete yer yoktur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Önceki gün Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van mitinginden evlerine dönen, örtülü bayanlara yönelik BDP`li çetelerin saldırısına tepkiler dinmiyor.

Konuyla ilgili olarak İLKHA’ya konuşan HAK-PAR Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulmenaf Kırat, Kürtlerin geleneğinde bir kadına el kaldırma olmadığını ifade ederek,  “Benim bildiğim kadarı ile Kürtlerin geleneğinde cinayet bile işleyen kişi kendini bir kadının önüne attığı zaman o kadına duyulan saygıdan dolayı o caniye el kaldırılamıyor. Kaldı ki kadının kendisine el kaldırılması ne örf ve adetlerimize ne de demokrasi kültürüyle bağdaşan bir durum değildir” dedi. 

“Artık bu saldırganlıktan vazgeçin”
Kadına yönelen tüm şiddet olaylarını şiddetle kınadıklarını dile getiren Kırat, “Bizim kadını kendimiz gibi görmemiz onu özgür bir birey özgür bir irade olarak görmemiz ve haklar bakımından bizim kadar eşit olduğunu görmeye alışmamız gerektiği ve bu şekilde saygı duymamız gerektiği düşüncesindeyim. Onun için tüm taraflara özellikle saldırıya uğrayan insanların tepkilerinin makul ölçüde olmasını saldırganları da artık bu saldırılarından vazgeçmelerini karşılarındakinin de farklı bir inanç düşünce ve görüşünün olduğunu anlayabilmeleri gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

“Demokraside şiddetin hiçbir yeri yoktur”
Siyasi partilerin demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olduğunu, bunu anayasa ve uluslararası evrensel hukukun da kabul ettiği bir kural olduğunu hatırlatan Kırat , “Demokrasiler en kısa tabiri ile halkın kendi kendini yönetmesidir. Demokrasilerde siyasi partiler kendi programları, tüzükleri ve projeleriyle ortaya çıkar. Halk onların projelerine göre programlarına göre tercihini yapar. Demokraside şiddetin hiçbir yeri yoktur. Malumunuz ilimizde seçim startının verilmesinden bu yana meydana gelen şiddet olaylarını duyuyoruz. Bunların muhataplarında bir tanesi de bizim partimizdir. HAK-PAR’ın seçim aracının girdiği tüm mahallelerde organizeli bazı gruplar tarafından taşlandığını görüyoruz. Hatta geçtiğimiz günlerde Van İl Başkanımız da bunu engellemeye çalışırken fiili saldırıya maruz kaldı.” diye konuşarak BDP’nin bu saldırıları organizeli bir şekilde yaptığını ifade etti. 

“İnsanların inancından dolayı saldırıya uğraması kabul edilemez”
İnsanların inançları ve yaşam alışkanlıklarının kendi tercihleri olduğunu aktaran, Kırat, “İnsana saygı adına bizlerin bu insanların kendi yaşam biçimlerine inançlarına saygı duymamız gerekir. kimsenin giyinmesinden ya da yaşam biçimlerinden ve ya inancından dolayı kınanması saldırıya uğraması ve ya ayıplanması kabul edilebilir bir şey değildir. İnsanlar diledikleri gibi yaşamalı inanmalıdır. Hatta inanç grupları birbirlerine tahammül etmekten ziyade birbirini sevmelidirler birbirlerinin varlıkları ile mutlu olmalıdırlar düşünün bu toplumun tamamı HAK PAR’lı olsa hiç de mutlu olamam tek bir renk tek bir bakış tek bir dünya anlayışı bizi geliştiremez ufkumuzu açamaz yani insanların farlı görüşleri olmalıdır. Farklı anlayışları olmalıdır. Ama bu farklılıklar bizim için öldürücü kimlikler haline gelmemelidirler tek tipleştirme ancak militarist yönetimlerde ve faşist yönetimlerde olabilecek bir şeydir” ifadelerine yer verdi. (Murat Dalgın-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir